Per reduir els efectes negatius de la pandèmia s’han reforçat els Serveis Socials, s’hi ha contractat una altra treballadora social per poder atendre la demanda creixent en aquesta àrea. Les demandes de la població vulnerable que arriben a l’Ajuntament s’han duplicat a causa de la pandèmia. Les sol·licituds són, d’una banda, ajudes econòmiques directes per pagar lloguer, cistella de compra bàsica, etc. de persones que s’han quedat sense cap ingrés per haver finalitzat l’atur, per haver perdut un treball en l’economia submergida o per no haver cobrat l’ERTO. De fet, en l’últim pressupost aprovat, s’han destinat 400.000 euros a Serveis Socials. L’objectiu és intentar no deixar ningú enrere. 

Promoció econòmica

L’impuls al teixit empresarial és un repte important. L’Ajuntament ja treballava en un projecte global de promoció econòmica local que s’està adaptant i ampliant per ajustar-lo a la nova situació. Hi ha dos projectes concrets per intentar dinamitzar aquest sector que són, per una banda, la targeta de fidelització dels clients del comerç local comprÉS, que proporciona incentius als ciutadans que comprin al municipi. Per una altra banda, també s’ha posat en marxa el marketplace Esporles A Prop, una plataforma de venda on line pels establiments del poble que s’hi vulguin adherir.

També s’ha facilitat més espai públic perquè les terrasses i el mercat compleixen amb el distanciament social. 

Els autònoms també són grans perjudicats en les conjuntures econòmiques difícils. Així l’Ajuntament d’Esporles ha aportat 20.000 euros al programa d’ajudes a persones autònomes de la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria, i Economia Social i Circular del Govern. Els pressupostos 2020 aprovats al juny, s’han hagut d’adaptar a la situació i els del 2021 seguiran les mateixes pautes. Se suprimeixen inversions no essencials, es baixen algunes partides com les de Festes per destinar-les a altres àrees com a Serveis Socials i Promoció Econòmica.

A més, Esporles sempre ha estat un municipi molt actiu social i culturalment. Ara l’activitat s’ha vist molt reduïda, però no paralitzada. L’objectiu és continuar fent coses amb les màximes garanties de seguretat. L’Ajuntament farà tot el que pugui perquè les Festes se celebrin, amb limitacions, però amb il·lusió. Estan treballant perquè tots els infants del municipi puguin veure arribar els Reis amb tota seguretat.