Amb la crisi, continua augmentant la demanda d’ajudes socials. Com farà front el Consistori a aquesta realitat?

Tenim uns serveis socials forts a la Mancomunitat del Pla, s’han reforçat durant aquests mesos per poder atendre tothom. L’Ajuntament té, també, un servei de psicologia sense cost per a qui el necessiti i també donam reforç escolar sense cost des de l’Ajuntament a famílies sense recursos econòmics. Al final del confinament també vàrem crear un banc d’aliments per atendre les necessitats de la crisi i també estam molt atents amb la gent gran que és un col·lectiu molt afectat.

Quines són les principals necessitats dels veïnats de Santa Eugènia?

En aquests moments, les necessitats principals -com passa a totes les illes- és mantenir els llocs de feina i poder fer front a les despeses bàsiques. Som un poble amb molta de gent vinculada al sector turístic i això fa que els aturats hagin augmentat durant aquests mesos. És important potenciar el servei d’orientació laboral que tenim mancomunat amb el Pla de Mallorca.

De quina manera afectarà els pressuposts que s’hagin baixat els ingressos i augmentat les despeses?

Els propers pressuposts seran complexos per a nosaltres perquè encara arrossegam un deute de 75.000 euros que va deixar el Partit Popular la legislatura passada. Continuarem mantenint la despesa actual, incloses les despeses afegides de la covid, i sobretot reforçarem la partida pressupostària en serveis socials i ajudes a empreses, comerços i autònoms.

Podeu definir les prioritats del Consistori en matèria de gestió?

La prioritat són les persones més necessitades, les més vulnerables. Ja hem creat un banc d’aliments que té una vintena d’usuaris i els serveis socials s’han vist reforçats amb una nova treballadora social. També continuarem modernitzant l’ajuntament, ja que és clau i seguir millorant-ne els serveis. L’any proper podrem iniciar la construcció d’un parc verd que és una de les mancances que tenim al municipi. També la construcció de sis habitatges públics. Incorporarem del SOIB 4 o 5 persones per reforçar el manteniment del municipi i així ajudarem a alleugerir la manca de feina dels veïnats. 

Els comerços locals rebran incentius per seguir fent feina?

L’incentiu l’hem d’entendre des del consum local, el km 0 en aquest moment als pobles petits és molt important i, sobretot, mantenir l’augment del consum intern creat durant la pandèmia. Des de l’ajuntament hem promogut activitats culturals com a nexe de consumir cultura i quedar al poble i els bars, restaurants i comerços tenguin major consum als seus negocis.

Teniu previst un pla per reduir impostos per reactivar l’economia?

De moment hem tret una línia de subvenció per bonificar un 50% el rebut de la taxa de fems d’enguany. També hem bonificat el 100% de les activitats d’estiu a les famílies amb uns dels pares en ERTO. Hem deixat de cobrar la quota d’escoleta durant el confinament i durant tot el 2020 la taxa d’ocupació de via pública està suspesa. L’evolució de la pandèmia i la situació econòmica ens durà a prendre noves decisions.