La sostenibilitat mediambiental implica un consum responsable per part de tota la societat, no només d'energia, sinó també de productes, com també un reciclatge dels residus. Tot això contribueix a la reducció de CO? i a la contaminació directa del planeta per deixalles.

Un estudi recentment realitzat per la Universitat d'East Anglia (Regne Unit) i publicat per la revista Nature Climate Change ha revisat les mesures de confinament de 69 països que sumen el 97% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) en el món. Els resultats reflecteixen que el passat 7 d'abril s'havia produït una reducció del 17% en l'emissió d'aquest tipus de gasos en tot el planeta. A Espanya, les emissions de gasos d'efecte hivernacle es van desplomar un 32% respecte a la mitjana de 2019.

Les mesures de confinament han provocat canvis en l'ús de les energies i del transport, que repercuteixen directament en el medi ambient. El canvi climàtic és un dels principals reptes als quals s'enfronta el planeta i, encara que el sector bancari no és un sector altament contaminant, és important que les companyies treballin amb el compromís de ser sostenibles en les seves actuacions.

En aquest context, CaixaBank considera essencial accelerar la transició a una economia neutra en carboni que promogui el desenvolupament sostenible i sigui socialment inclusiva.

Amb l'objectiu de minimitzar l'impacte ambiental de la seva activitat, l'entitat financera presidida per Jordi Gual i amb Gonzalo Gortázar com a conseller delegat, treballa en un Pla de Gestió Mediambiental 2019-2021 que preveu mesures d'eficiència energètica i de reducció de consum. Aquest pla, que constitueix un dels tres eixos de l'estratègia mediambiental de CaixaBank, permet al banc gestionar i reduir els impactes en l'entorn generats per la seva activitat.

Des de l'any 2018, CaixaBank compensa el 100% de les seves emissions de CO? a través de diversos projectes al voltant del món. De fet, és el primer banc de l'IBEX-35 en compensar la seva petjada de carboni i en reduir un 80% les emissions de CO? calculades des de l'any 2009.

Pel que fa a les mesures d'eficiència energètica, el 99,5% de l'energia que consumeix CaixaBank prové de fonts d'origen renovable, segons certificat de Garanties d'Origen. Sense anar més lluny, el 2019 el consum d'energia elèctrica es va reduir un 4,7% respecte a l'any anterior, un 7% menys respecte a 2015 i un 45% en comparació amb l'any 2009.

A més, l'entitat financera compta amb un projecte de domòtica que permet monitoritzar el consum d'energia en edificis corporatius, com també a la xarxa d'oficines, i, d'aquesta manera, avaluar l'estalvi energètic de les mesures implantades i definir noves iniciatives d'eficiència.

D'altra banda, la companyia disposa de dos centres de processament de dades (CPD) amb la certificació leed, un sistema de certificació de projectes sostenibles, amb categoria silver i gold respectivament.

Desenvolupament del pla de gestió mediambiental

Reduir el consum de paper és un altre dels objectius previstos en el Pla de Gestió Mediambiental 2019-2021 de CaixaBank. La fabricació de paper consumeix grans quantitats de fusta, energia i aigua; a més de produir residus. Per això, l'entitat considera necessari reduir el seu consum per protegir el planeta. A CaixaBank, el 98% del paper que s'utilitza, que cada vegada és menor gràcies al foment dels canals digitals, és d'origen reciclat.

L'aposta per la digitalització és una realitat a la companyia. Tots els clients, dia rere dia, compten amb més eines i facilitats per a l'accés en nia i mòbil a tots els seus serveis, tràmits, així com la signatura digital per al 100% dels seus processos. El 2019, l'entitat ha reduït un 15% el consum de paper i un 77% l'ús de sobres d'oficines i caixers respecte el 2018. El paper que no es pot eliminar per diferents causes és, en gran majoria, reciclat i certificat de fonts sostenibles.

D'altra banda, CaixaBank va llançar el 2019 una col·lecció de targetes de regal biodegradables fetes de midó de blat de moro amb l'objectiu de reduir l'impacte mediambiental de les targetes de l'entitat. Aquesta acció, pionera en el sector, va establir les bases per canviar el futur de les targetes, fet que l’ha convertit en líder del sector bancari espanyol.

CaixaBank compta a més amb un projecte de reutilització de materials conegut com a projecte Re, que es va llançar també a mitjans del 2019. Aquest projecte consisteix en un circuit de donació d'equips informàtics i de mobiliari a entitats socials. En aquest període de temps, l'entitat ha donat un total de 1.355 articles.