Endesa, recentment, de la mà del seu director general a les Illes Balears, Martí Ribas, ha presentat en el Congrés de Mobilitat i Turisme Sostenible que s’ha celebrat en el Museu Automobilístic i de la Moda de Màlaga, els diferents plans que la Companyia ha desplegat a Mallorca i a Eivissa, com el club ecaR, una iniciativa de mobilitat sostenible pionera a Espanya. ecaR és el primer club d'auto-recàrrega que, gràcies a una xarxa de punts de càrrega ràpida, permet recórrer tota l'illa de Mallorca amb cotxe elèctric. A Eivissa, gràcies a un acord entre Endesa i Smart, s'ha instal·lat una nova xarxa pública de càrrega semiràpida que assegura l'autonomia a tots els usuaris de cotxe elèctric a la illa.

El Congrés és referent a nivell mundial en matèria de mobilitat sostenible, i ha abordat els reptes actuals en aquest àmbit i ha presentat accions i solucions reals al nou escenari de la mobilitat urbana sostenible. A més d’aquesta presentació en el Congrés, s’ha d’afegir la participació a la taula rodona de tancament en la qual ha participat Elena Bernárdez, directora de mobilitat elèctrica d'Endesa, sobre el compromís i les iniciatives del sector empresarial. Bernárdez ha donat a conèixer els plans d'impuls de mobilitat elèctrica a Endesa.

Precisament s’ha destacat el servei Car e-sharing a les seus de la Companyia, que ha habilitat vehicles elèctrics per a l'ús professional dels seus empleats. L'automòbil que es posa a la disposició dels treballadors és un BMW i3 100% elèctric, amb una autonomia aproximada de 130 km, perfecte per a desplaçaments dins l'entorn urbà.

Aquest servei de Car e-sharing està disponible a la seu de Palma, a Sant Joan de Déu, amb una flota de 3 vehicles 100% elèctrics, i forma part del pla de mobilitat d'Endesa que aposta pel vehicle elèctric com a eina clau dins de la lluita contra el canvi climàtic.

A Mallorca s’ha desenvolupat el projecte ecaR. El primer Club d'Auto Càrrega Ràpida. ecaR, és el primer Club d'Auto Càrrega Ràpida que permet recórrer tot Mallorca en vehicle elèctric. La iniciativa ha desenvolupat, a nivell comercial, una xarxa de 6 punts de càrrega ràpida en forma de malla, que permetran a qualsevol vehicle elèctric recórrer tota l'illa amb seguretat sense preocupar-se per l’autonomia. Ser soci d’ecaR garanteix una sèrie d'avantatges per als conductors de vehicles elèctrics:

1. T'oblides de les distàncies. Els 6 punts de càrrega ràpida estan situats en diferents municipis, amb una distància mitjana de 35 km entre cadascun d'ells. Els punts cobreixen tota l'illa perquè els socis circulin amb total tranquil·litat. Tots estan connectats entre si, de manera que formen una xarxa intel·ligent, i permeten carregar el 80% de la bateria en menys de 30 minuts.

2. Xarxa de recàrrega universal. Els punts incorporen els tres tipus de connectors que existeixen actualment al mercat, perquè es puguin carregar tots els vehicles elèctrics existents, independentment del fabricant, tant en corrent altern com en corrent continu.

3.No es necessiten diners. Amb la targeta de soci es poden usar els punts de recàrrega i es rep la facturació del consum a final del mes.

4.Aplicació per a dispositius mòbils. Amb l'aplicació gratuïta ecaR, disponible per a IOS i Android, es poden localitzar els punts de recàrrega més propers, trobar la millor ruta disponible i calcular el temps de desplaçament. Els socis del Club poden planificar les recàrregues reservant el punt que es desitgi a l'hora que més els convingui. L'aplicació també permet visualitzar l'històric de les recàrregues del vehicle fetes a la xarxa d'Endesa.

ecaR està pensat tant per als habitants de Mallorca que siguin usuaris de la mobilitat elèctrica com per a tots aquells turistes (l'illa en rep més de 12 milions a l'any) que vulguin viure aquesta experiència, llogant un vehicle elèctric a una de les companyies de lloguer de cotxes que els han incorporat a la seva flota. Els operadors de rent a car que ja s'han adherit al programa han incorporat a les seves flotes vehicles elèctrics, oferint als seus clients un tot inclòs: cotxe elèctric + recàrrega.

A totes aquestes iniciatives d'Endesa per fomentar la mobilitat s'ha n’han d’afegir com:

Pla de Mobilitat Elèctrica per a empleats

El 2017, a les Balears, es va celebrar la tercera edició del Pla de Mobilitat Elèctrica per a empleats d'Endesa amb un total de 70 treballadors de les Illes Balears que condueixen un cotxe elèctric 100% en la seva vida particular. En total, gràcies a les tres edicions del pla, en el conjunt d’Espanya 534 empleats de la companyia, és a dir, més del 13% de la plantilla de les Illes Balears, circulen ja amb zero emissions.

El pla de mobilitat per a treballadors, des dels seus inicis,ha duit associada la instal·lació d'infraestructura de recàrrega a les principals seus de la Companyia per a les possibles emergències que puguin sorgir als empleats: tant a la seu social de Madrid, Barcelona, Palma, Sevilla i ara a Màlaga, on existeix un pàrquing exclusiu de vehicles elèctrics amb accés als carregadors.

Flota corporativa

Dins de les mesures incorporades en el Pla de Mobilitat Sostenible, Endesa té com a objectiu per 2021 optimitzar i electrificar la seva flota de vehicles. Entre els reptes destaquen multiplicar per 5 el percentatge de vehicles elèctrics en la flota, passant del 4% actual al 15%, consolidar la presència de vehicles híbrids, amb un percentatge superior al 20%, i eliminar en cinc anys un 25% dels vehicles de combustió. Tot això suposaria una reducció d'emissions del 20%.

Des del 2010, Endesa ha multiplicat per 4 el nombre de vehicles elèctrics purs i al llarg del 2017 s’han incorporat més unitats fins a aconseguir 100 vehicles elèctrics a final d'any.

Endesa disposa també, des del 2008, amb la major flota comercial de vehicles híbrids d'Espanya, formada per 469 unitats que han aconseguit deixar d'emetre a l'atmosfera més de 1540 tones de CO2. Cada vehicle d'aquestes característiques emet una tona de CO2 menys a l'any que un automòbil de motor dièsel.

A tot això, s’hi ha d’afegir un nou pla per electrificar la flota de vehicles de representació de l'equip directiu (13% de la flota total, uns 340 cotxes). L'objectiu és que d’aquí quatre anys, 4 de cada 10 vehicles d'aquest segment siguin híbrids o 100% elèctrics. A dia d'avui, gairebé una quarta part ja compta amb cotxe híbrid endollable.