Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

PROJECTES, EXPERIÈNCIES, ACTIVITATS

En Joanet, na Joaneta i vuit missatges

Els alumnes de primer del CEIP Aina Moll i Marquès de Palma adapten la rondalla i enregistren un curtmetratge

En Joanet, na Joaneta i vuit missatges

El passat 30 de gener el col·legi públic Aina Moll i Marquès presentà el curtmetratge En Joanet, na Joaneta i els vuit missatges, un projecte educatiu del curs 2018 - 2019 desenvolupat pels alumnes de primer curs de primària.

És una adaptació lliure de la rondalla En Joanet i els set missatges, escrita i dirigida per la tutora del curs Francisca Mestre a partir del text original de Mossèn Antoni Alcover i Sureda. Està interpretada pels alumnes i són les famílies les que han dut a terme la producció executiva i la postproducció.

La pel·lícula és la síntesi d'un gran nombre d'activitats desenvolupades al llarg del curs: comentari de notícies d'actualitat, lectura d'algunes rondalles mallorquines, visualització de pel·lícules clàssiques de cinema mut.

Amb aquests precedents sorgí a iniciativa de l'alumnat fer un curtmetratge mut de superherois com a homenatge a Stan Lee. L'escriptura del guió no solament havia de tenir en compte la trama, sinó també l'adaptació a la participació de tots i cada un dels 25 nins i nines del curs.

Per al vestuari es varen inspirar en les il·lustracions de la rondalla. Havien de substituir les malles dels superherois moderns pels vestits de la pagesia mallorquina. Això va permetre estudiar tradicions i cultura de la nostra terra.

"Amb una perspectiva de gènere actual, ens adonàrem que alguns contes tradicionals que es transmetien oralment, estaven plens d'elements fantàstics, llegendaris i culturals amb forts continguts masclistes, on les dones són febles i els homes valents. Al guió hi ha la intenció de fomentar la igualtat com eina bàsica de l'educació", comenten al CEIP palmesà.

Diversos aspectes curriculars de l'aula foren adaptats al projecte del curtmetratge: diàlegs com a tasques de lectura, tasques d'expressió plàstica consistents en l'estudi i reproducció de quadres clàssics de Renoir, Klimt, Picasso i Dalí s'usaren com elements d'atrezzo.

La tutora Francisca Mestre assenyala que "malgrat que el projecte de cinema es va dur a terme el curs passat, aquest curs també s'està utilitzant per treballar a l'aula diversos aspectes curriculars".

El curtmetratge no s'hagués realitzat sense les tasques de gravació, edició, muntatge, creació de música original i disseny gràfic que han dut a terme els familiars.

Aquest projecte és el resultat d'una feina feta per alumnat, professorat i famílies, on s'ha gaudit tant del procés com del resultat.

Al web de l'escola es pot veure el curtmetratge. Per a més informació, podeu telefonar al 971 710 019.

Compartir el artículo

stats