Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

ADEMA inicia un projecte per a investigar la malaltia periodontal en alumnes de Batxillerat

L'equip investigador i alumnat d'Odontologia impartiran tallers per ajudar a prevenir aquesta patologia i promoure la salut bucal

Un equip de ADEMA, durant la realització d'un estudi. ADEMA

L'Escola Universitària ADEMA durà a terme durant els mesos de març i abril un projecte pilot per a investigar sobre la malaltia periodontal en alumnes de 1r i 2n de Batxillerat. L'estudi es realitzarà durant els dies 11, 18, 25 de març i 1, 22 i 29 d'abril.

L'objectiu d'aquesta proposta, que realitzarà un equip investigador, liderat per la doctora Carmen Vidal, investigadors i alumnes de 3r curs del Grau d'Odontologia, se centra en promoure la salut gingival entre la població escolar, recollir factors de risc i dades per valorar el percentatge de població afectada per aquesta patologia i establir bases metodològiques per a futurs estudis poblacionals.

La doctora Carmen Vidal ha explicat que "estam en un procés de selecció de centres que vulguin participar en aquest projecte i que fomentin la salut bucodental entre el seu alumnat".

Carmen Vidal convida els centres educatius interessats a participar-hi a posar-se en contacte amb l'Escola Universitària ADEMA. L'equip investigador es traslladarà a centre per impartir un taller per prevenir aquesta patologia, fomentar la cura de la boca i realitzar les exploracions".

Malaltia comuna

La malaltia periodontal és una de les més comunes entre la població, amb estretes associacions amb la salut general. A l'edat de 65-74 anys, al voltant del 30 per cent de les persones que la pateixen han perdut totes les dents i les malalties periodontals en són la causa principal.

Segons l'enquesta sobre Salut Bucal a Espanya, realitzada l'any 2005, només un 34,5 per cent dels joves de 15 anys tenien les genives sanes, mentre la resta mostrava algun grau de gingivitis. No es van observar casos amb periodontitis.

En adults, entre 35-44 anys, només el 14,8 per cent té les genives sanes; la resta tindria algun tipus de malaltia periodontal.

Finalment, en el cas de persones grans, de 65-74 anys, únicament el 10,3% tindria les genives sanes; la resta tindria algun tipus de malaltia periodontal. El 51,6% tindria gingivitis i el 38% periodontitis, amb un 10,8% de periodontitis avançades.

La doctora Vidal cita com a causes tant "l'estrès, l'alcohol, el tabac, els mals hàbits d'higiene de la boca, diabetis, malalties inmunodepresivas o la presa d'alguns medicaments, entre d'altres" i considera "clau" implementar estratègies en tota la població per mantenir un estil de vida saludable i una detecció precoç.

Compartir el artículo

stats