Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Projectes

La Banya Verda Ametlla i la Montuhappy

Activitat del Col·legi Públic Joan Mas i Verd (Montuïri)

Des d'ICAPE es va proposar a l'escola el fet de muntar una cooperativa educativa, per tal de fomentar l'esperit emprenedor dels infants participants i treballar així les competències bàsiques de manera globalitzada i contextualitzada. Les tutores Maria Francisca Miralles Miralles de la classe del Foc (5 anys) i la tutora Maria Antònia Móra Gomila de cinquè de primària (10 anys) van acceptar amb il·lusió aquest projecte -que expliquen tot seguit- "perquè englobava molts d'aspectes positius: treball en equip, treball cooperatiu, decisions assembleàries, esperit de grup, compartir un objectiu comú, gaudir d'estar plegats fent una tasca i que treballava, al marge dels continguts, valors i destreses molt enriquidores per a tots els participants, mestres incloses".

Objectius

-Decidir i consensuar en assemblea.

-Fomentar el treball cooperatiu i reforçar les relacions entre iguals.

-Valorar i respectar les aportacions que es fan en assemblea.

-Treballar per aconseguir un objectiu comú.

-Desenvolupar, mitjançant una activitat motivadora, les competències bàsiques

Comença l'aventura

A l'octubre de 2014, es van convocar els pares i se'ls va explicar de què tractava; tots van mostrar entusiasme i van donar el seu suport. "El projecte no ha estat únicament dels nins: famílies, alumnes i professorat s'hi han abocat en cos i ànima, i per això mateix el resultat final ha estat tan positiu".

Una de les bases que donen més sentit al projecte és el fet assembleari. Totes les decisions es prenen a través del vot. Per això, el primer que es va fer a través d'aquest sistema, va ser elegir l'equip directiu que representaria la Banya Verda Ametlla i la Montuhappy, elaborar els estatuts, llibres d'actes, llibres de comptes i logotip. "Res a envejar a les cooperatives reals; de fet, des de l'organització se'ns va donar un CIF que ens serviria per formalitzar el permís de venda. Tot plegat era tan real com emocionant!", diuen amb satisfacció.

Entusiasme que brolla

La cooperativa dels infants de cinc anys, la Banya Verda Ametlla, com el seu nom indica, es va centrar en l'ametlla, i per això els alumnes van decidir que per Nadal vendrien torró d'ametlla al mercat dels dilluns. Ells mateixos anaren a tomar-les, les van pelar, escaldar, picar, fer el torró, posar dins motlles, empaquetar i etiquetar. Tot un bell i enriquidor procés que visqueren amb molt d'entusiasme i energia. Pel mercadet del maig, crearen productes relacionats amb aquest fruit: arracades, xapes, collars, clauers i punts de llibre amb flors d'ametller.

Pel que fa a la Montuhappy cooperativa, el procés fou un poc distint, tot i que l'entusiasme, les ganes i la motivació eren les mateixes. En el seu cas, cada cooperativista proposava un prototip i un posterior estudi de mercat per la vila.

Un cop elegits aquells prototips més votats, era l'hora de començar els tallers de producció. En grups, segons les destreses, s'anaven elaborant en cadena els diferents objectes decoratius que es vendrien al mercat de Nadal. El resultat va ser fabulós. L'orgull que van sentir grans i petits per la feina feta va ser immens, i la bona acollida al mercat va acabar d'arrodonir-ho.Per fer el mercadet del maig, la Montuhappy va seguir les mateixes pautes, i els resultats van ser ben bé similars.

Obren l'escola al poble

Les cooperatives han sortit de l'escola cap a la vila de manera espontània. Apuntava una mare d'un altre curs: "Tots els nins de l'escola estan emocionats amb la cooperativa, ja és un poc de tots".

Els seus integrants han arribat a casa amb anècdotes, vivències, experiències que han contat amb il·lusió i entusiasme. Les famílies han vist com aquest projecte es feia gran i alimentava les ganes de treballar dels seus fills. Pares, padrins, germans... tota la comunitat educativa ha col·laborat amb les cooperatives, bé publicitant-les, bé ajudant en algun taller de producció o bé anant al mercat a comprar-ne els productes. Tot Montuïri coneix el projecte i des de l'escola es valora aquest fet molt positivament, ja que obrir l'escola a les famílies i al poble sempre és un intercanvi enriquidor i gratificant.

Una experiència inoblidable

A través d'aquest projecte s'han treballat els continguts de les àrees del curs, però d'una manera diferent. Els infants han treballat català a l'hora de redactar els estatuts, la carta al batle per demanar permís de venda, les actes, l'anunci, la falca publicitària. Matemàtiques, per calcular els preus, dur al dia el llibre de comptabilitat, calcular quina opció resultava més econòmica. Música, per crear la cançó de la cooperativa... Però tot això no és res comparat amb el que han viscut a l'aula: rialles, complicitat, compartir, cooperar, decidir, consensuar, esperit d'equip...

"Tot plegat ha resultat un any inoblidable i una aventura bella de la qual alumnat i mestres han après moltíssim!", conclouen les responsables.

Fitxa:

Denominació: Cooperatives educatives: La Banya Verda Ametlla i la Montuhappy Alumnat: Cinquè de primària i la classe del Foc (5 anys)

Qui l´aplica: La tutora de cada grup amb l'ajut de la mestra de suport d'EI

Quan: Curs escolar

Per a més informació: Tutora de 5è: moragomila@gmail.com - Tel. 636 416 997

Compartir el artículo

stats