Miquel Bestard, presidente de la Federació de Futbo de les Illes Balears (FFIB), ha hecho pública una carta dirigida a la consellera de Salut del Govern, Patricia Gómez, reclamando una “reunión urgente” para “tratar temas referentes a la práctica del ftúbol y su nula incidencia” en la pandemia, así como para exigir el retorno de todo el fútbol.

Desde la FFIB se considera que se está “persiguiendo al fútbol balear”, acusándolo de “ser un foco permanente” de la transmisión de la covid cuando todos los clubes de las islas cumplen con el “protocolo de actuación” para los partidos y los entrenamientos.

En la misiva, Bestard muestra asimismo su sorpresa por la actuación de la policía este pasado Jueves Santo, cuando se presentó en el partido de infantiles San Francisco-Son Sardina por un presunto contagio de coronavirus. El partido estuvo detenido media hora.

La carta de Bestard

A//A de la Sra. Patricia Gómez, consellera de Salut i Consum de Govern de les Illes Balears

Distingida consellera,

El dematí del passat Dijous Sant, 1 d’abril, un ampli dispositiu de la Policia Nacional, alertats per la Conselleria de Salut que vostè dirigeix, es va presentar a les instal·lacions del CD San Francisco per tal d'aturar un partit de futbol de categoria infantil que enfrontava l'equip local contra el Son Sardina. Les forces de seguretat de l'Estat varen assegurar que acudiren al recinte esportiu després de notificar-li les autoritats sanitàries la certesa més absoluta haver-hi 4 contagiats en l'equip de CD San Francisco.

El resultat va ser la detenció i aturada del partit durant 30 minuts, l'estupefacció dels dos cossos tècnics, dels dirigents, dels pares i de les mares i, sobretot, dels més de trentena menors que no entenien de què se'ls acusava i de què eren responsables per no poder fer el que més desitjaven: jugar a futbol. És a dir, fer esport, promoure un estil de vida saludable, cosa que durant mitja hora se’ls va privar de forma innecessària i erràtica, gairebé frustrant.

La FFIB vol solidaritzar-se públicament amb el CD San Francisco, club absolutament modèlic en el compliment del protocol higiènic i sanitari. L'entitat esportiva palmesana en aquesta qüestió és i ha estat sensible a totes les mesures o restriccions que afectin la salut pública en la lluita contra aquesta pandèmia. Un club que, amb el seu president al capdavant, Amedeo Spadaro, s'ha prestat sempre a tot tipus de reunions, s’ha mostrat col·laborador, conciliador i constructiu a la hora de fer encontres de feina que contribueixin a fer del futbol, un esport segur. La presència dels agents davant una falsa sospita de 4 menors contagiats de Covid, va resultar ser un absolut despropòsit i fa que el futbol balear se senti absolutament perseguit i maltractat, per la desmesurada "operació policial", com si de delinqüents es tractessin a aquests menors. Anteriorment, a les 9:00 del matí, informadors/inspectors de la pròpia Conselleria de Salut ja s'havien presentat per corroborar que es complia el protocol sanitari i higiènic en aquestes instal·lacions esportives.

Davant tal absoluta sorpresa i indignació per aquests fets tan lamentables fets que, no oblidem, afecten menors de 12 anys, hem d'insistir en el següent:

Des de l'inici de la pandèmia, aquesta Federació, juntament amb la RFEF i els seus clubs federats d'àmbit regional i nacional han dut a terme un treball ingent perquè tots poguessin tenir un protocol d'actuació per a la tornada d'entrenaments i competicions. Protocol que va anar directament assumit i aprovat per la mateixa Conselleria de Salut i Consum.

En aquest protocol s'establien obligacions com ara:

  • Sense cap tipus d'ajuda pública, s'han estat repartint test d'antígens de manera gratuïta a tots els clubs que competeixen en categories d'àmbit nacional de les nostres Illes Balears perquè, uns setmanalment i, altres quinzenalment, poguessin realitzar a tot l'equip les proves diagnòstiques de detecció de Covid. Aquesta circumstància ha permès ser absoluts garants de qui entra en un camp de futbol a competir en competicions d'àmbit nacional ho feia sense possibilitat ni de contagi ni d'encomanar.
  • A nivell regional, sent fins i tot més estricte que els propis criteris dels rastrejadors sanitaris, la FFIB va adoptar la decisió de paralitzar qualsevol tipus de partit en què un dels dos equips posés en coneixement de la FFIB un possible contagi per Covid-19.
  • A més a més, s'ha posat a disposició de tots els Clubs de les Illes Balears, un metge especialista en medicina esportiva, que ha estat el coordinador i interlocutor sanitari i qui, en definitiva, aglutina totes i cadascuna de les incidències que passen al futbol balear.

Per tot això, tot i estar convençuts que hem de realitzar tota aquesta feina i seguir sent estrictes en el compliment de tots aquests protocols, no és de rebut que estigui perseguint el FUTBOL BALEAR, acusant-lo de ser un focus de permanent problema associat a la pandèmia quan ha estat, és i serà, tot el contrari. És per això que, davant les notícies que s’han rebut en aquesta FFIB i que estan sent difoses en diferents xarxes socials i mitjans de comunicació, demanam una reunió urgent amb la Conselleria de Salut i Consum, a efectes de poder tractar els temes referents a la pràctica esportiva del futbol, la seva nul·la incidència en la pandèmia de Covid-19 i el retorn íntegre de les competicions en totes les categories.

Aprofitam per recordar-li que la FFIB representa a 30.000 federats i federades i espera, mitjançant aquesta sol·licitud de reunió, tenir una mica de més èxit que la sol·licitada fa més d’un mes a la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, petició per la qual ni hem rebut resposta.

Quedo a la seva disposició.

Atentament,

Miquel Bestard President de la FFIB