Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

De melodies amables va la cosa

El concert d’abonament de la Simfònica, que tendrà lloc demà horabaixa al Trui Teatre de Palma (19.30h), va de música de dos compositors que, entre altres valors, tenen el de saber compondre melodies amables, melodies que ens queden en el record i que podem identificar quan les escoltam. Ens referim a Mozart i a Txaikovski. Del primer el Concert per a piano i orquestra número 22 i del segon la Simfonia número 6, coneguda com a Simfonia Patètica.

De l’obra de Mozart podem dir que, ja des de l’inici, a través d’una introducció gairebé protagonitzada per les trompes, notam que estam davant una obra gran, transcendent, cosa que queda del tot confirmada quan el pianiste ens mostra el primer tema, una melodia d’aquelles que, com dèiem abans, enganxen. Després a l’Andante, tres quarts del mateix, primer una introducció feta per les cordes, per preparar l’entrada del piano, el qual ens fa aclucar els ulls per només escoltar la bellesa de les frases musicals. I ja per acabar l’obra, un tercer moviment vibrant, sense introducció orquestral, amb el pianista ja des del principi mostrant un tema que mai no oblidarem després de la primera audició.

Pel que fa a la Simfonia del compositor rus, ens quedam amb la melodia en forma de quasi vals, que obri el segon moviment, un Allegro que contrasta amb el vibrant primer moviment. Després tenim un tercer, que en el fons és una preparació pel quart, una espècie d’Elegia, que, en contra del costum de l’època, acaba lentament, fluixet, sense fer renou. Res de l’espectacularitat d’altres finals.

Compartir el artículo

stats