Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia | Concert Beethoven, guia d'audició

Avui horabaixa, demà i diumenge, a les 20h i pel canal Youtube de la Simfònica, els aficionats podrem veure i escoltar la que, d’entrada, promet ser una interpretació molt interessant de dues simfonies de Beethoven, la Setena i la Vuitena, dues obres grans, no només de l’autor sinó de tota la història de la música. I és que el director convidat per a l’ocasió no és altre que Leopold Hager, el gran mestre salzburgès i que per tercer any consecutiu es posa al davant de la nostra formació. Tot un luxe.

La Simfonia número 7 de Beethoven fou estrenada a Viena el desembre de 1813, en un concert en el qual hi participaren com a instrumentistes personatges de la talla de Salieri, Spohr, Dragonetti o Meyerber. Quasi res!

Per ajudar l’oient, esmentarem que la introducció del primer moviment és més llarga del que era habitual en l’època i, en sí mateixa, constitueix una obra mestra. També hem de dir que en el segon moviment, hi trobam un dels temes més deliciosos de Beethoven, una melodia que primer amb les cordes baixes, després amb els violins i posteriorment amb tota l’orquestra, ens sedueix per complet. Una melodia que ha estat repetidament emprada en el cinema (El discurso del rey, Señales del futuro) i versionada en estils jazz (Jacques Loussier) i pop (Mocedades a Cuando tu nazcas).

Pel que fa a la Simfonia número 8 esmentarem que és l’obra més optimista de Beethoven i que en el segon moviment hi trobam una dedicatòria/homentage a Johann Nepomuk Mälzel, l’inventor de l’antecedent del metrònom. Es tracta de l’adaptació d’un cànon que Beethoven havia improvisat anteriorment en una festa en la qual hi va assistir l’esmentat constructor.

Compartir el artículo

stats