Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Herois

HEROIS

La Tercera Simfonia de Beethoven és l’obra amb la qual el compositor canvià de registre i deixà de banda les tradicions pròpies del classicisme per inaugurar una nova manera de veure i de fer la música orquestral: el romanticisme. Són paraules de Haydn quan va poder assistir a un assaig de la simfonia: «A partir d’aquesta obra, ja mai no serà res igual en el món de la música simfònica». I tenia raó. A partir de l’Heroica, nom amb el qual es coneix aquesta Tercera, ni el mateix Beethoven seria el mateix.

L’Heroica fou pensada a mode d’homenatge a Napoleó, un personatge admirat per Beethoven, entre altres coses per ser un referent d’una nova manera de fer política, posant èmfasi als desvalguts. Ara bé, quan el francès es va coronar emperador, l’alemany decidí retirar-li la dedicatòria i passar-la a un heroi anònim. Un heroi que lluita, però que també mor. Un heroi amb els valors propis dels mites, però humà al cap i a la fi. De fet el segon moviment és una marxa fúnebre. No tètrica sinó esperançadora, com si Beethoven ens volgués dir que la mort no és el final.

Avui.- Doncs bé, avui horabaixa i dins el cicle Festival Clàssica 2020, Enrique Sánchez a la flauta, Valentín Moldován al piano, Oriol Palau al violoncel i Sebastià Pou al violí, tots membres de l’Acadèmia 1830, que dirigeix Fernando Marina, oferiran a l’auditori de la Fundació Sa Nostra de Palma (18h), una versió de cambra d’aquesta obra magna del mestre de Bonn.

També avui a l’Auditori del Conservatori (19.30), la Banda de Música de Palma, dirigida per Francisco Valero-Terribas, oferirà un programa amb obres de Joaquín Rodrigo, Georges Bizet i Federico Chueca.

Mitja hora més tard i en el Teatre Xesc Forteza de Palma (20h), la música de Clan Zíbar, una banda que es mou entre les tonades i harmonies de la música zíngara europea.

Dissabte.- A Alaró, demà matí segueixen els Matins de l’orgue a l’església de Sant Bartomeu (11.30h), amb Miquel Bennàssar interpretant obres de Bach, Dubois i una improvisació a partir de la cançó L’Hereu Riera.

També demà horabaixa la cita és a l’església vella de Caimari, ja que tenim un concert del Festival de Música Antiga (18h). Juan San Martín Guerrero (órgue portatiu) i Tomeu Seguí (clave) oferiran un repertori amb obres dels segles XVI i XVII, amb especial atenció a algunes partitures de Bach com uns diversos Contrapunctus de l’Art de la fuga i alguns corals com Eine feste Burg ist unser Gott.

Diumenge.- Ja per diumenge dues cites prou suggerents. Una a l’església parroquial de Bunyola (18.30h) amb Toni Bujosa al piano, Margas Cloquell al cant i Pere Suau com a recitador. I l’altra a l’església de Pollença (18h), amb el violinista José Manuel Álvarez Losada oferint un recital titulat Bach i els grans virtuosos del violí.

Compartir el artículo

stats