Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Casa consagrada i més

L’Orquestra simfònica ens proposa, per avui horabaixa i al Teatre Principal de Palma (20h), un programa fora dels de la temporada d’abonament i en el qual Beethoven serà l’únic protagonista, a través de tres obertures i una simfonia.

Per encetar, l’obertura coneguda com La Consagració de la Casa, escrita per a la reobertura d’un teatre a Viena el 1822. Després vendrà l’obertura Leonora número 3, una de les quatre que el compositor va fer per a la seva única òpera Fidelio i la que avui normalment es programa amb l’òpera citada. I per acabar la primera part, l’obertura Coriolano, en la qual el compositor ens vol explicar el suïcidi d’aquest personatge de la Roma Imperial, el qual després d’haver-se rebel·lat contra l’imperi es va veure obligat a cedir.

A la segona part del concert, Pablo Mielgo dirigirà la Segona Simfonia, una partitura que si bé encara pertany al període clàssic de Beethoven, ja hi podem trobar algunes maneres del que serà el canvi cap al romanticisme. Una curiositat és que en la segona el compositor elimina el típic Minuet i proposa el que anomenarà Scherzo, un moviment amb l’estructura similar al Minuet però sense tenir la idea de la dansa com a referent.

Aquesta Segona Simfonia és plena de vitalitat i optimisme, una mica com la vuitena que és, sens dubte, la més optimista de totes. Segons el compositor Hector Berlioz, aquesta segona és un «somriure de principi a fi».

Compartir el artículo

stats