Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

La verge present

Pergolesi, Giovanni Battista Pergolesi, en el segle XVIII i poc abans de morir quan només tenia 26 anys, va compondre la que seria una partitura fonamental de la música religiosa de tots els temps i considerada un referent de les obres que es programen entorn de la Setmana Santa. Ens referim a l' Stabat Mater, per a soprano, contralt i orquestra de cordes.

Plena de moments molt inspirats a l' Stabat Mater Pergolesi alterna àries i duos de forma elegant i precisa, fent que les dues veus sonin bé, ara totes soles, suara dialogant.

Dotze són les parts en les quals el compositor va dividir el text de la seqüència gregoriana atribuït a Jacopone da Todi, un franciscà italià del segle XVIII. Un text que explica el dolor de la Mare de Déu al peu de la creu en la qual hi ha el seu fill. Pergolesi, sens dubte, aconsegueix traslladar el drama que contenen les paraules a la música. I ho feu tan bé, que el mestre Bach agafà la partitura i la convertí en una cantata a dues veus (BWV 1083) amb el text del Salm 51: "Compadeix-te de mi, Déu meu, pel teu amor".

Avui horabaixa i a l'Auditori del Conservatori (20.30h), l'orquestra de la formació Studium Aureum, dirigida per Carles Ponsetí interpretarà, juntament amb les veus de la soprano Armelle Morvan i el contratenor David Sagastume, aquesta partitura de Pergolesi, en una sessió, el programa de la qual també inclourà Salve Regina per a soprano i cordes del mateix autor.

Compartir el artículo

stats