Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Prèvia

Nous mons

Segueix avui horabaixa al monestir de Santa Clara de Palma (18h) el cicle de Litúrgia i Cant Coral, que en aquesta ocasió tendrà la Coral de Sant Joan com a protagonista, de la missa cantada i del concert. Damià Muñoz dirigirà la formació que cantarà obres de Daniel Mulet, Mozart, Scubert, Händel, Giuseppe de Marzi, Ennio Morricone, Eva Ugarde, Joan Casas i Karl Jenkins.

Conservatori.- La Simfonia del Nou Món d'Antoni Dvorak és un exemple de mestissatge de doble direcció. Per una banda a la simfonia, que el compositor escriví durant els anys que va viure a New York com a director del conservatori, hi trobam elements sorgits de la música tradicional dels ndis americans i dels càntics coneguts com a Negres Espirituals. Però per altra banda, un dels alumnes de Dvorak a la capital americana, Harry Burleigh convertí una de les melodies del segon moviment en una obra per cor que amb el temps ha passat a formar part del repertori dels espirituals negres.

A banda d'aquestes connotacions, no hi ha dubte que la Novena Simfonia de Dvorak està ple de detalls i aclucades d'ull: referències directes o indirectes a la fusió de cultures o l'interès vers una de les llegendes més populars de la tradició índia, La cançó de Hiawatha del poeta Wadsworth Longfellow, entre d'altres. Tot però sense oblidar la riquesa i la belesa dels múltiples temes musicals que ens surten a camí. I encara més, Dvorak, amb l'Scherzo, posa els fonaments del que serà la música que anys més endavant empraran els compositors de bandes sonores a les pel·lícules del Far west.

Avui horabaixa i a l'Auditori del Conservatori (20h), l'Orquestra del Conservatori Superior dirigida per Manel Valdivieso interpretarà aquesta simfonia en un programa en el qual també sonarà el Concert per a violí de Sibelius amb el solista Iñaki Crespo.

Compartir el artículo

stats