Quan anava pel món venent productes mallorquins solia comprar llibres dels autors del país on em trobava; així vaig conèixer Omar Khayyam, un poeta persa del segle XII, amb una visió del món entre epicúria i horaciana que amaga un escepticisme angoixant. (Curiosament, el seu nom té la mateixa arrel que Caimari, Khayma= tenda). Aquí teniu algunes adaptacions dels seus rubaiyat o quartets que he fet a partir de la traducció a l'anglès que va fer Edward Fitzgerald el 1859.

El primer és d'un brillant impressionisme:

«Desperta! El matí ja ha tirat dins l'estany de la nit/ la pedra que fa amagar-se els estels/ El caçador del Llevant ha llançat la xarxa/ i ha atrapat la torre del soldà amb uns filats de Llum»

I aquest, totalment epicuri:

«Un pa fet de l'hora, l'ombra del brancatge/ un barralet de vi, un llibre de versos, i tu/ al meu costat, cantant dins del bosc/ i el bosc és ara el Paradís per mi»

Una bona inscripció per posar a un celler:

«Sabeu, amics? Ja fa temps que a ca meva/ vaig fer unes noces de pinyol vermell/ em vaig separar de la Raó eixorca/ i em vaig casar amb l'eixerida filla del Raïm»

El Carpe Diem revisitat:

«Ompliu la meva copa! Quin sentit té recordar/ que el temps se'ns escola sota els peus?/ El Demà, encara no és nat, i l'Ahir va morir/ perquè pensar-hi, si l'Avui és tan dolç?»

Un de... lúdic?

«Som a un tauler de negres nits i dies clars/ on el Destí hi juga amb els humans/ Ens mou d'aquí allà, amenaça, fa escac, i mata./ I un per un, ens desa dins del calaix»

Un d'agnòstic:

«El cel és una copa capgirada./ Tots nosaltres vivim i morim al davall./ No alcis les mans demanant el seu ajut/ Ell sols gira i gira, tan impotent com jo i tu.»

I per acabar aquest, d'una inquietant lectura teològica.

«Tu formares l'home amb l'humil terra;/ creares el Paradís, però també la serpent./ Perdona els pecats que embruten els homes/ però accepta,Tu també, el nostre perdó».

(Aquest és el darrer article que escriví Pere Morey, pocs dies abans d'anar-se'n)

CONTENIDO_RELACIONADO

  • Fallece el escritor y economista Pere Morey a los 77 años

FIN_CONTENIDO_RELACIONADO