Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Debussy, Bach, Mozart i més

Debussy.- Conta la llegenda que en el fons del mar, prop de l'illa/ciutat mitològica d'Ys, considerada primer la ciutat més bella del món i després la ciutat més pecaminosa, hi ha submergida una catedral. Segons el conte, alguns dies de l'any, quan les aigües del matí estan quietes i són transparents, els pescadors senten les remors d'uns càntics, els sons d'un orgue i les campanes de la catedral que, submergida, encara clama poder ser rescatada.

Una història plena de poesia que, com no podia ser d'altra manera, havia de ser traslladada a la música. I així fou com Claude Debussy agafà el tema i el convertí, l'any 1910, en un dels seus Preludis, que titulà La Cathédrale engloutie. El compositor francès utilitzà elements sonors i harmonies que, sense gaire esforç permeten intuir els sons musicals que surten del fons de l'oceà. Meravellosa peça per a piano que avui formarà part del recital que Joan Roig oferirà a Sant Felip Neri de Palma al costat d'altres partitures de Chopin, Grieg i Rakhmàninov.

No fou Debussy l'únic compositor encisat per la llegenda d'Ys, anys abans, el 1888, Édouard Lalo estrenà l'òpera Le roi d'Ys, basada en la llegenda que envolta la mítica ciutat. Ja més modernament, el músic i arpista Alan Stivell, que mescla la música pop amb músiques diverses de caràcter popular, va incloure el tema Ys en el seu àlbum Renaissance de la Harpe Celtique.

Mozart.- A més d'aquest recital, avui horabaixa ens podem traslladar a Bunyola per escoltar a l'església (20h) la Gran Partita per a instruments de vent/fusta de Mozart, interpretada per membres de la Simfònica. És aquesta una gran partitura, en la qual el compositor mostra les diferents possibilitats dels oboès, clarinets, corni di bassetto, fagots, trompes i contrabaix.

Bach i més.- A Caimari i a l'Església Vella (20.30h), el violagambista Fahmi Alqhai, oferirà avui un recital amb peces que van des del Renaixement fins als nostres dies. I demà, al mateix indret Carlos García-Bernalt, presentarà un grapat d'obres del barroc alemany per a clavecí, no hi mancarà Bach, naturalment. Les dues propostes s'inclouen dins el festival de Música Antiga.

Compartir el artículo

stats