Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Prèvia

Ara que té trenta anys

Tal dia com avui de 1989, l'actual Orquestra Simfònica de Balears oferí el seu primer concert. El lloc, l'Auditòrium de Palma, la solista una esplèndida Teresa Bergaza, en el programa un variat d'àries i romances d'òpera i sarsuela i com a director, el titular, Luís Remartínez.

Avui horabaixa i a l'Auditòrium de Palma (20.30h), una altra mezzosoprano, Maria José Montiel i un altre director titular, Pablo Mielgo, recordaran aquell fet en el concert del trentè aniversari.

Com bé va escriure Aránzazu Miró el passat dijous en el suplement Bellver d'aquest diari, la Simfònica professional compleix trenta anys, ara bé, la tradició simfònica a Mallorca és més antiga. Ens hem d'anar a l'època en la qual el mestre coreà Eaktay Ahn dirigia una formació de voluntaris i aficionats solvents i a la posterior en la qual Julio Ribelles es posà al davant de l'Orquestra Ciutat de Palma, amb instrumentistes diversos, alguns dels quals, els de vent, eren professionals que alternaven la Banda Municipal amb l'orquestra.

Així que si parlam de simfonisme a Mallorca hem de parlar de més de setanta anys però si parlam de simfonisme professionalitzat l'efemèride dels trenta és la correcta.

Què ha significat tenir una Orquestra professional? Doncs molt. Per una banda ha permès tenir la possibilitat de poder escoltar concerts simfònics de forma habitual, gairebé de forma setmanal; també els nostres compositors han pogut veure estrenades les seves partitures; per altra la formació ha dinamitzat la vida musical a través de convertir els seus membres en professors del Conservatori i de diferents escoles de música. I encara més, des de la Simfònica han sorgit grups de cambra que han permès programar les obres del repertori de petita formació; sense oblidar la participació en les temporades d'òpera com a orquestra estable.

Era obligat tenir una Orquestra Simfònica professional per la seva enorme aportació a la cultura. Si fa trenta anys sortiren veus que qüestionaven el projecte, avui aquestes veus hi són per aplaudir-lo.

Amb l'Auditòrium de Palma i el Conservatori superior, la Simfònica forma la terna d'elements que han canviat per bé la història del fet musical a les illes. I que sia per molts d'anys!

Compartir el artículo

stats