Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Antic amb visió contemporània

El concepte de Música Antiga, emprat des de fa uns cinquanta anys, indica una manera d'interpretar les partitures cercant l'esperit de l'època en la qual fores escrites. No només amb instruments de l'època en la qual foren compostes, també cercant l'aire, el fraseig, l'entonació, l'estil, en definitiva.

De cada vegada més, els mètodes provinents d'aquesta manera de fer música han estat valorats pel públic i pels intèrprets i han impregnat també els qui, tot i no beure d'aquesta tendència, la consideren vàlida. Avui, de fet, és impensable interpretar música barroca amb una orquestra simfònica de la manera que ho feien, fa uns anys, Karaja o Richter, les versions dels quals són coherents, però una mica desfasades del sentir actual. Música Antiga implica visió contemporània.

Avui comença a la Colònia de Sant Pere la VIII Setmana de la Música Antiga, que durant deu dies de juliol omplirà diferents espais de l'indret de llevant de bons projectes, que van des de concerts a trobades, fòrums, projeccions de cinema i cursos especialitzats.

Tendrem ocasió d'avaluar en dies propers alguns d'aquests programes, però per avui destacam els concerts que tenen lloc aquest cap de setmana.

Avui, el tret de sortida el donarà Jaume Ayats al Centre Cultural amb una conferència sobre el "Fet de cantar a veus". Ayats és investigador, etnomusicòleg i director del Museu de la Música de Barcelona.

Demà, al mateix indret una introducció a un Oratori del compositor Pere Rebassa, retrobat a l'església de Sant Felip Neri de Palma, La Gloria de los Santos i que s'interpretarà complet diumenge a l'església (21h), sota la direcció de Luis Antonio González. Aquest oratori sembla que fou el primer oratori interpretat a les Balears l'any 1717, dos anys després de la seva creació.

Dissabte, també al Centre Cultural, un concert del grup Tornaveus que oferirà un repertori de Polifonies tradicionals.

Per encetar la propera setmana, dilluns i a Ses Minyones, un grup d'instruments que s'ha format entorn a aquest cicle musical interpretarà partitures del classicisme amb la característica comú de tenir un estil galant, totes elles escrites per a instruments de vent. El clarinetista Eric Hoeprich, referent internacional del clarinet històric, dirigirà la formació, integrada per clarinets, trompes i fagots.

I per dimarts, el gran Hopkinson Smith, un dels valors actuals del llaüt barroc. Però la transcendència del concert demana un article concret en el qual analitzarem el programa a interpretar.

Compartir el artículo

stats