Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

La casa de Schubert a Bellver

La casa de Franz Schubert, primer i la d'amics seus després, varen acollir a principis del segle XIX reunions musicals en les quals sonava, preferentment, música del compositor vienès. Música de cambra, naturalment. Cançons, sonates i altres peces musicals, acompanyades al piano omplien de música aquelles sales de la classe benestant austríaca.

Amb el nom de Schubertiades, aquestes reunions eren també un lloc de trobada entre melòmans i patrocinadors. Hi ha algunes pintures de l'època que retraten aquestes troballes artístiques, una de Moritz von Schwind i una altra de Julius Schmid.

Amb el temps, aquest nom, Schubertiada, ha esdevingut sinònim de concert o cicle de concerts, en els quals, a més de música de Schubert s'hi interpreten partitures d'altres compositors, sempre, però, amb un caràcter i esperit que recorda la reunió amistosa per escoltar música de cambra.

Són famoses les Schubertiades de Vilabertran a Catalunya i les de Schwarzenberg a Suïssa, entre d'altres.

A partir d'avui Palma entrarà dins el circuit de ciutats Schubert, ja que Óscar Caravaca a través de la seva European Music Foundation organitza en el Castell de Bellver (20.30h) una sessió que comptarà amb la participació de músics dels Conservatoris de Baleares, Shanghai i Beijing a més de professors de l'European Stringsfest.

Durant aquesta Schubertiada palmesana s'estrenaran obres de Schubert transcrites pel mateix Caravaca, així com el Concert per a quatre violins de Vivaldi i la versió per a dos violins de la Passacaglia de Haendel.

Compartir el artículo

stats