Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

El Big Band de Haydn

La Creació de Haydn és un dels oratoris de l'època clàssica més interpretats arreu del món. I és que tot i tenir alguns moments destacats i sublims, de cap a peus és interessant.

Comença amb un fragment instrumental a manera d'Obertura i que el compositor titulà La representació del Caos, després segueixen un grapat d'àries, duos i moments corals els textos dels quals foren escrits pel baró Gottfried Van Swieten, que utilitzà el Llibre del Gènesi, el Llibre dels Salms així com El Paradís perdut de John Milton.

Els solistes vocals tenen molt protagonisme encara que és el cor, qui porta un pes important de l'obra, una obra que Haydn va compondre amb visió de futur, pensant que seria interpretada més enllà de la seva mort; cosa que no era habitual en l'època clàssica ni en les anteriors. En el Barroc s'escrivia música pensant en un moment concret, sense pensar a perpetuar-se.

Sovint s'ha volgut comparar La Creació de Haydn amb alguns dels oratoris de Haendel. I amb raó, ja que el músic començà a preparar-la tot just després d'una estada a Londres en la qual va poder escoltar alguns oratoris del mestre del barroc. I encara més: pel que fa a la tonalitat, Haydn, pel cor, utilitza tonalitats emprades sovint per Haendel.

Haydn posa la música al servei de la lletra. Segons el que es diu la melodia és una o una altra.

Avui horabaixa i a la Basílica de Sant Francesc de Palma (20.30h), Fernando Marina dirigirà una versió d'aquest oratori de Haydn en la qual hi intervindran la soprano Maia Planas, el tenor Antoni Aragón, el baríton Xavier Mendoza, el Cor Hodeiertz de Tolosa i el Cor i Orquestra Acadèmia 1830.

Una altra proposta.- També avui i al monestir de Santa Clara de Palma, una cita més del cicle de Litúrgia i Cant Coral. Primer missa cantada (18h) i després concert. La coral convidada per a l'ocasió és L'Harpa d'Inca que dirigeix Margalida Aguiló. En el programa obres de Wolfgang A. Mozart, Gabriel Fauré, Ola Gjeilo, John Rutter, Tomas Luis de Victoria i el mallorquí Antoni Martorell.

Compartir el artículo

stats