Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Vivaldi i Haendel solidaris

El Glòria RV 589 de Vivaldi és una de les partitures vocals més conegudes del compositor de Venècia. Després de Les Quatre estacions, deu ser, el Glòria, la seva obra més programada arreu del món. I no és per menys, ja que la partitura no té cap moment menor, ans al contrari, mantén una qualitat i un interès des del principi fins al final, formant una espècie d'obra cíclica que comença i quasi acaba amb la mateixa melodia.

A l'inici de l'escrit hem esmentat el nombre de catàleg; i és que Vivaldi té dues obres amb el mateix títol, Glòria, tot i que és la RV 589 la que ha esdevingut un referent (l'altra és la RV 588).

El Glòria de Vivaldi consta de 12 parts en les quals es combinen els moments corals amb els dedicats a les veus solistes (soprano i contralt). Destaquem el majestuós inici (G loria in excelsis Deo) així com l'interessant duo de soprano i contralt Domine Deus, Agnus Dei, en forma d'Adagio deliciós.

Avui horabaixa i a l'església palmesana de Sant Magí (20.30h), un lloc feliçment recuperat per a la música, la Capella Mallorquina, el grup instrumental Camerata San Cayetano, Cristina van Roy i Waltraud Mucher, tots dirigits per José Maria Moreno, interpretaran aquesta coneguda obra de Vivaldi per una causa justa, ja que la recaptació (que serà voluntària) anirà a una institució solidària, la "Fundació Manos Providentes" que treballa a la zona colombiana de Cali.

A més del Glòria, els mateixos intèrprets oferiran l' Oda per l'aniversari de la reina Aina de Haendel, una de les moltes Cantates angleses que el compositor qualificà com a Anthems (paraula que prové del llatí Antífona) i que, majoritàriament, foren ofrenes musicals per tal de recordar algunes efemèrides reials.

Compartir el artículo

stats