Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Muntanyes i torrents

Muntanya.- Des de fa deu anys la Mostra de Cinema de Muntanya de Palma ens ha fet arribar mostres documentals que reflecteixen experiències de natura, moltes de les quals també ens ha deixat bocabadats. I per tal de celebrar l'aniversari d'aquest cicle cinematogràfic els organitzadors ho volen fer a través de la música. La cita serà avui horabaixa al Teatre Xesc Forteza de Palma (19h) i comptarà amb un pianista i un cor. El pianista: Tomeu Moll-Mas, el cor: l'Orfeó Universitat de les Illes Balears dirigit per Concepció Oliver. Tant un com l'altre interpretaran un recull de peces musicals, totes elles relacionades amb la natura. Així, en la part de piano podrem escoltar Le Chocard des Alpes (de Catalogue d'Oiseaux, 1) d' Olivier Messiaen, Ménetriers et Glaneuses (de la suite Cerdanya) de Deodat de Severac i Una nit a la muntanya pelada de Modest Mussorgski. I en la part coral la formació universitària interpretarà, amb l'acompanyament al piano de M. Antònia Gomis, Aquestes muntanyes de Rafel Ferrer, Signore delle cime de Giuseppe de Marzi, Muntanyes de Canigó de Nadal Puig, El rossinyol d' Antoni Pérez Moya, Comiat al bosc de Felix Mendelssohn, Esta tierra de Javier Busto, Edelweiss del musical The Sound of Music i Esclat mallorquí arranjat per Joan Casas.

Torrent.- Tot i ser tan gran com un oceà, Bach, en alemany, vol dir torrent. Un torrent que ens ha deixat l'opus d'obres religioses més important de la història de la música, a través de les més de dues-centes cantates per a cada diumenge del calendari litúrgic.

Avui horabaixa i al Caixafòrum de Palma (19h), quatre solistes vocals, guanyadors de la Beca Bach i el grup instrumental Ensemble BZM, tots dirigits des del clavicèmbal per Daniel Tarrida, oferiran un concert amb dues cantates religioses del mestre alemany; en concret les que porten els nombres del catàleg BWV 22 i 32 i que tenen per títol Jesus nahm zu sich die Zwölfei ( Jesús cridà entorn seu tots dotze) i Liebster Jesu, mein Verlangen ( Estimat Jesús, desig meu) respectivament.

La primera fou estrenada el primer diumenge de Quaresma de 1723, quan Bach feia poc temps que vivia a Leipzig ocupant el càrrec de Cantor de les dues esglésies, la de Sant Tomàs i la de Sant Nicolau. La segona és de 1726 i fou escrita per ser interpretada el primer diumenge després del Dia dels Reis.

Totes dues estan formades per recitatius, àries i duos i només al final contenen un coral que bé poden cantar els solistes formant un cor de cambra.

Compartir el artículo

stats