Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La Prèvia

Bach a Sant Magí

Si hi ha dues obres musicals d'interpretació quasi obligada en les presents dates nadalenques, aquestes són El Messies de Haendel i l' Oratori de Nadal de Bach, amb la particularitat que l'Oratori mai no se sol oferir complet, ja que consta de sis cantates i la seva durada passa les tres hores de música.

D' El Messies ja en parlarem d'aquí a uns dies, quan comentem la proposta que en farà l'Art Vocal Ensemble; ara ens centrarem amb la partitura bachiana, que avui horabaixa ens arriba a l'església de Sant Magí de Palma (20.30h), de la mà de la Capella Mallorquina, la Camerata San Cayetano, la soprano Cristina Van Roy, el tenor Gerónimo Seib, la contralt Marga Pons i el baríton José Martínez, tots dirigits per Fernando Marina. Una proposta que a més té un caràcter solidari, ja que la recaptació voluntària que facin els assistents anirà destinada a la construcció d'un pou a Madagascar.

L' Oratori de Nadal de Bach, que, dins l'obra del compositor porta el número de catàleg 248, consta de sis parts, cada una d'elles pensada per ser interpretada el dia d'una festa nadalenca concreta, així durant les festes de Nadal de l'any 1734 (el Dia de Nadal es cantà la primera cantata) i principis de 1735 (el Dia dels Reis s'interpretà la darrera) sonà, per primera vegada a les dues esglésies importants de Leipzig, la ciutat en la qual ell n'era l'encarregat musical.

Les sis peces, inicialment independents, segueixen una narració única i quasi cronològica, començant amb el Naixement i acabant amb l'Adoració dels tres mags. Entremig, quatre moments més dedicats a l'Anunci als pastors, a l'Adoració dels pastors, al bateig del nin Jesús i a l'Anunci als Reis d'Orient.

En el concert que avui recomanam es podrà escoltar una selecció de diferents àries, recitatius, corals i moments orquestrals de cada una d'aquestes cantates, totes elles incloses entre les obres més interessants del repertori nadalenc de tots els temps.

Compartir el artículo

stats