Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Eclèctic Colom

La darrera vegada que vaig escoltar en directe el pianista català Josep Colom va ser el curs passat a l'Auditori del Conservatori, en un concert amb l'Orquestra del Conservatori Superior i dins el cicle de la càtedra Alicia de Larrocha. En el programa, diferents obres per a piano i orquestra de Mozart.

Mozart, un dels compositors més estimats per aquest solista català, que ha portat les obres del compositor de Salzburg arreu del món.

Però pel que podem comprovar avui mateix a Son Marroig (20.30h), Mozart no és l'únic autor al qual Colom dedica esforços. Colom és eclèctic, pot passar del classicisme vienès a l'impressionisme francès, sense esforç.

Avui horabaixa Josep Colom interpretarà, dins el marc del Festival de Deià, obres de Debussy, Ravel, i Chopin.

Del primer una curiositat: la versió original per a piano de la suite El racó dels nins (existeix també una versió per a orquestra). Es tracta d'una composició dividida en sis parts, totes elles titulades en anglès excepte la primera que porta per títol Doctor Gradus ad Parnassum. Debussy escriví aquesta suite pensant en la seva filla i per això entre homenatges a altres compositors com Clementi i Wagner hi trobam referències a contes per a infants i cançons de bressol.

Desprès vendrà una obra de Maurice Ravel, Le Tombeau de Couperin, també en forma de suite, però que no té res d'infantil, sinó que a través d'harmonies i temes barrocs pretén ser un homenatge a sis amics del compositor, morts durant la primera guerra mundial.

I a la segona part, Chopin, a través de tres composicions: el dos darrers nocturns i la Sonata número 3, considerada un dels cims de la història del piano romàntic, amb un quart moviment, Finale, Presto non tanto, que deixa l'oient i el pianista sense respiració.

Compartir el artículo

stats