Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Prèvia

Una missa, un compendi

Ho va escriure Antoni Pizà fa unes setmanes al suplement Bellver d'aquest diari: " La Missa en si menor, un colossal compendi de tots els coneixements musicals de Bach en música sacra".

Aquest compendi arriba avui novament a Mallorca, després d'haver-se programat, amb molt d'èxit, durant la passada temporada musical de la Simfònica i fa poc més de dos anys a l'església de Santa Creu, sempre amb la Coral Universitat Illes Balears.

La proposta d'avui serveix per tancar el festival de Pollença amb uns intèrprets de luxe, ja que són els membres de l'Amsterdam Baroque Ensemble, que dirigeix Ton Koopman, un director i un grup de referència pel que fa a la interpretació de partitures del barroc en estil purista.

La trajectòria tant de Koopman i la dels seus músics ens predisposa a dir que la versió que escoltarem serà interessant, molt interessant.

Elements a destacar d'aquesta partitura?

Doncs que des de fa tres anys és Patrimoni de la Humanitat.

Que tot i ser Bach l'exponent de la música religiosa protestant, aquesta Missa pot considerar-se catòlica. De fet en el llegat de Carl Philipp Emanuel, un dels fills del compositor, apareix amb aquest títol: Gran Missa catòlica.

Que la major part de les melodies, temes musicals i seqüències que el compositor utilitza, provenen d'altres obres anteriors, d'aquí l'encertada expressió de Compendi.

I finalment, que no cal ser creient per gaudir d'aquest monument sonor universal. Es tracta d'una obra magna que traspassa totes les fronteres marcades per les religions. La Missa en si menor de Bach, per la seva càrrega espiritual pot arribar tots els públics.

Compartir el artículo

stats