Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Antiga vol dir moderna

El concepte de Música antiga és modern, relativament modern, ja que indica una nova manera d'entendre la interpretació de peces de fa segles. Per tant, parlar de Música Antiga és parlar de partitures del passat però des d'una concepció actual.

La visió romàntica de la interpretació de les obres musicals del barroc, segons la qual les grans orquestres interpretaven Vivaldi o Bach amb centenars de músics, fou vàlida durant un temps i donà resultats excel·lents com els dirigits per Karl Richter o Karajan, ara bé, aquesta lectura avui es considera desfasada, les formacions intenten acostar-se, en la mesura de les seves possibilitats, al so original. D'aquí neix el concepte de Música Antiga, avui ja substituït per altres més clars com Interpretació històricament informada.

Avui comença a la Colònia de Sant Pere una setmana (realment seran onze dies) dedicada a la Música Antiga. I va per la setena edició.

Des d'avui (amb una conferència sobre el Cant gregorià, impartida per un dels màxims doctors en la matèria, Juan Carlos Asensio) i fins al diumenge dia 29 (amb un gran espectacle de dansa sobre música de Bach amb la companyia Mal Pelo), pràcticament cada dia hi haurà una activitat relacionada amb la música feta amb criteris històrics.

Així, hi trobam dos concerts amb obres redescobertes no fa gaire: un recital del violagambista Robet Smith amb obres de Telemann (dia 21) i un concert amb partitures de l'artanenc Antoni Lliteres (dia 28). Però també música per a orgue (dia 23) i una fusió entre la música antiga i la contemporània amb el grup finès Ansemble Finnish Baroque (dia 27).

Entremig, dues projeccions de pel·lícules (dia 22 Tous les matins du monde i dia 26 Prova d'orchestra), una missa cantada segons la litúrgia gregoriana i un concert de l'Schola Gregoriana de Mallorca (dia 20), la presentació del llibre El misteri del llibre de cant gregorià (dia 19), una jornada debat sobre el Patrimoni musical a les Illes Balears (dia 25), un curs de gregorià (d'avui fins al dia 20) i fins i tot un taller de dansa i sensibilització musical (del 23 al 26).

En una paraula, una voràgine de sessions carregades d'interès. I tot, coordinat per Rafel Caldentey i Jordi Alomar, ànimes de l'Associació Amics de la Música de sa Colònia de Sant Pere.

Compartir el artículo

stats