Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Mitologies

Estratègies de seducció

Estratègies de seducció

Aquestes altures de la pel·lícula tinc el pressentiment que ni el senyor Mariano Rajoy, ni el jutge Llarena, ni Mr. Trump no són uns seductors. Vull dir que no poden ser considerats uns homes capaços de seduir ningú. Ara el jutge, no sé si ho diu per fer-nos pena, es queixa que ha d´anar protegit, que vagi on vagi, l´han d´acompanyar quatre escortes, que se sent observat pel carrer. Paciència. No és necessari que se senti una víctima. Ens hi sentim tots, observats. Aquell aire vigilant i gris que s´estenia sobre les ciutats i els pobles en temps del franquisme ha tornat a imposar-se. I arribes a témer que rere de qualsevol cantó pot sortir un policia. Definitivament, aquest home no és un seductor. Però no passa res. Tanmateix, quina necessitat té d´esser un seductor? He conegut tanta gent incapaç de seduir ni una mosca... Ens ha tocat un temps que no afavoreix la seducció. I tots formam part d´aquest temps que es defineix per les desigualtats econòmiques extremes, l´atur, els atemptats terroristes, la corrupció, les catàstrofes ecològiques, els feixismes larvats, els mitjans de control, els refugiats que fugen de les guerres, els que s´arrisquen a travessar el mar en una barca malgirbada perquè s´escapen de la fam, els jutges i els fiscals endimoniats... Tot fa pensar en el final de la seducció i les seves delícies. Hem canviat d´època.

I, a pesar de tot, no hi ha ningú que no tingui la il·lusió d´agradar. Però ens és necessari començar pel començament. I, en primer lloc, cal que t´agradis a tu mateix. Es deu agradar a si mateix, el jutge Llarena? No sabria dir-ho. Què es deu contar a si mateix de si mateix? També he conegut molta de gent incapaç d´agradar-se. Ens és necessari un punt de narcisisme. Sabeu que Narcís era bell, un encant de persona, gentil i ben plantat. S´alegrava de veure´s en l´aigua de l´estany. Tant, que es va enamorar d´ell mateix. Diuen que és el tipus d´enamorament més autèntic. S´embadalí tant amb la seva bellesa, que va pegar de grufes dins l´estany i va morir ofegat. Fou una mort per amor. També conten que hi havia un jove que es va enamorar d´una jove i feren l´amor. Però sempre tingué la sospita que s´havia traït a si mateix, que s´havia deixat d´estimar, que s´havia posat unes banyes al front, en estimar una altra persona. Però aquesta casta de banyes no es posen al front, sinó a l´ànima. I és legítim que se senti desgraciat qui té l´ànima banyuda.

He rebut un full de publicitat per a un curs dirigit a recuperar les estratègies de la seducció. Se´m diu en l´escrit que fan servir de propaganda que aquestes estratègies existeixen de sempre, que són universals, que l´únic que canvia és la coreografia, segons el temps i les cultures; que les maneres d´agradar s´inscriuen en l´ordre social, però que porten mil·lennis de vida, que les portam escrites en un racó de la biologia. Existeixen de sempre, des que les espècies es reprodueixen per via sexual. Però en un temps com el nostre, tan poc seductor, la societat neoliberal, capitalista i democràtica s´esforça en vendre habilitats seductores i ens incita de forma permanent a agradar: proliferen els recursos d´embelliment, i els cosmètics, i el glamour enllaunat, i la cirurgia estètica que elimina les imperfeccions i ens introdueix al món de l´aparença. Ens cal erotitzar el nostre look. No creieu que també li convindria al jutge? Es tracta d´augmentar l´atractiu. Els mecanismes de seducció són a punt per a la venda. La quotidianitat està saturada d´ofertes, de publicitat temptadora, d´invitacions al desig.

Una de les estratègies de seducció que el capitalisme consumista fa servir amb més contundència consisteix en convertir en una vedette cada líder polític, però no solament els líders polítics. Creieu que el senyor M. Rajoy pot ser la nostra vedette? Ho pot ser Mr. Trump? Podria ser-ho la senyora Merkel? Creieu que podria se-ho el jutge Llarena? Les vedettes són una altra cosa. Us en recordau de Josephine Baker cenyida amb el cinturó de plàtans? Tot ja està dit.

Compartir el artículo

stats