Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Les ferides de Crist

D´entrada, un compositor que fou admirat per Bach ha de merèixer els nostres favors i la nostra atenció. És el cas de Dietrich Buxtehude, el músic que motivà un viatge de quatre-cents quilòmetres, des d´Arnstadt fins a Lubeck, quan Johann Sebastian tenia vint anys, per conèixer l´admirat mestre, aleshores organista d´aquella ciutat.

Avui vespre, Dietrich Buxtehude serà el compositor protagonista del cinquè concert de la temporada de la formació Studium Aureum a través d´una de les seves darreres obres religioses. La cita és a l´Auditòrium del Conservatori (20.30h) i la partitura en qüestió és Membra Jesu Nostri, una partitura per a solistes vocals, cor i orquestra, en forma d´oratori i en la qual el músic vol expressar, com si fossin set cantates, el patiment físic de Crist durant la seva passió així com el patiment espiritual que poden sentir els creients contemplant la figura del crucificat. Cada cantata porta un títol, que fa referència a una part del cos sobre la qual s´expressa el dolor: Als peus, Als genolls, A les mans, Al costat, Al pit, Al cor i Al rostre.

Per a aquestes set parts Buxtehude utilitzà fragments bíblics a més d´un text, Membra Jesu nostri patientis sanctissima, atribuit a Sant Bernat de Claraval (s. XII) tot i que probablement fou escrit posteriorment per un monjo del Císter, cap enllà el segle XIII.

Compartir el artículo

stats