Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

100 músics 100

Aquests tipus d´anuncis en els quals es dóna més informació del nombre de participants que de l´acte en si, estan pensats de cara la galeria i amb la creença (certa) que un concert amb cent músics sobre l´escenari serà més atractiu que un amb un sol intèrpret. Pot ser, però no oblidem que unes Suites de Bach amb un violoncel sol poden emocionar més que una gran simfonia amb orquestra, solistes i cor. Tot dependrà, naturalment, de la interpretació.

Avui horabaixa, el Palau de Congressos de Palma (20.30h) serà l´escenari sobre el qual Felipe Aguirre dirigirà a "més de cent músics" (segons llegim a la publicitat), interpretant Carmina Burana de Carl Orff. Fins aquí la notícia. Benhaja la proposta, d´entrada recomanable. Però diguem alguna cosa de l´obra en qüestió, una de les més populars del segle xx i també una de les més emprades en el cinema èpic (a Excalibur, per exemple). I no només en el cinema, fins i tot Michael Jackson n´agafa un fragment en algun dels seus vídeoclips.

Amb Carmia Burana d´Orff passa quelcom semblant al que passa amb Also spracht Zaratustra de Richard Strauss. Molts coneixen el principi però pocs podrien identificar alguns dels altres compassos. O fortuna (que obre i tanca l´obra) és molt popular, ara bé, i la resta?

A la seva obra més famosa, Orff utilitza textos medievals per construir una gran obra que, en alguns moments és una autèntica lliçó de ritme.

Estrenada ara fa vuitanta anys, Carmina Burana és la primera d´una trilogia de cantates. Les altres dues són Catulli Carmina i Trionfo di Afrodita.

En el concert d´avui hi participen el baríton menorquí Lluis Sintes, el contratenor Víctor Jimñenez i la soprano Máriam Guerra, al costat de diverses corals illenques, el Duo de pianos Blanco-Cortès així com l´Ensemble de percussió Euroclàssics. Durant el concert es projectaran unes coreografies ideades i ballades per la companyia Pasodos.

Compartir el artículo

stats