Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Un geni entre nosaltres

Sí, realment podem dir que és un intèrpret genial. La seva trajectòria així ho demostra. Tant els seus enregistraments (més de cent) i els seus concerts en viu sempre han gaudit de crítiques immillorables. Parlam de Paul Badura-Skoda, el pianista vienès, que als seus noranta anys encara dóna classes a joves estudiants (com ha fet aquests dies passats en el Conservatori) i interpreta, en qualitat de solista, concerts per a piano i orquestra.

Avui horabaixa i en el Teatre Xesc Forteza de Palma (19h), Badura-Skoda interpretarà la part de teclat del Concert numero 12 de Mozart, al costat de l´Acadèmai 1830, que dirigeix Fernando Marina. Un concert que a més inclourà una primera part dedicada a Haydn.

Haydn i Mozart, els dos representants més clars del classicisme.

Si de Mozart escoltarem aquesta petita joia vienesa en la qual el compositor vol retre homenatge a un dels seus mentors, Johann Christian Bach, a través d´un tema seu que el mestre de Salzburg utilitza a l´Andante, de Haydn l´orquestra sola oferirà l´Obertura de l´òpera l´Isola disabitata, que curiosament ja vàrem poder escoltar el passat dijous com a primera obra del concert de la Simfònica, i la Simfonia número 49, coneguda amb el sobrenom de La Passione, i no perquè tengui res de passional, sinó que sembla que li posaren aquest qualificatiu després d´una interpretació durant una Setmana Santa a Schwerin, una ciutat que havia prohibit, durant trenta anys, la música profana en aquest període litúrgic. Com altres simfonies de Haydn, aquesta cau de ple dins el període Sturm und Drang, un moviment artístic en el qual els creadors gaudiren d´una llibertat de formes i estils, poc habitual. Aquest moviment sorgí com a contraposició a la Il·lustració, més ortodoxa i convencional.

Aquest concert és possible gràcies a la col·laboració entre l´Acadèmia 1830, el Conservatori, l´Ajuntament de Palma i l´Agència de Turisme de Balears.

Compartir el artículo

stats