Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Prèvia

Bach i la veu

Un del corpus musical més interessant de tots els temps és el que formen les Cantates de Bach. Tant les litúrgiques (la majoria) com les profanes.

Bach, sobretot a la seva estada a Leipzig, des de 1723 fins a la seva mort el 1750, havia de compondre una cantata per a cada diumenge o festa religiosa. I sempre amb un text relacionat amb l´evangeli del dia corresponent.

Podem imaginar com era l´agenda del mestre: cada dilluns reunió amb el capellà per decidir quins aspectes de la bíblia destacar, dimarts trobada amb el llibretista per escriure els textos, dimecres i dijous escriptura de la cantata, divendres assaig i dissabte i diumenge (a Sant Thomàs i a Sant Nicolau) interpretació durant els oficis. I així setmana rere setmana.

De totes aquestes obres, cap d´elles menor, avui comptam amb alguns cicles complets de cantates religioses, totes genials. I sense pensar en les que, amb el temps, s´han perdut.

Avui horabaixa, al Teatre de Llubí (19 hores), l´Orquestra de Cambra de Mallorca, interpretarà una selecció d´àries per a baríton, extreta d´algunes cantates i oratoris de Bach. Moments estel·lars d´Ich habe genug (cantata BWV 82), del Magníficat (BWV 243), de la Passió segons sant Mateu (BWV 244) i de la Passió segons sant Joan (BWV 245). El solista convidat serà Joan Miquel Muñoz.

Abans d´aquestes obres de Bach, la formació instrumental oferirà obres de Corelli (el Concerto Grosso Fato pern la Notte di Natale) i Vivaldi (Concert per a flauta conegut com a La Notte, amb Pere Sansó com a solista instrumental). Bernat Quetglas dirigirà la proposta.

Compartir el artículo

stats