Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

El Messies, un moment estel·lar

Zweig. Mai no és de més recomanar, una altra vegada, un dels llibres fonamentals i sens dubte el més famós d´Stefan Zweig: Moments estel·lars de la humanitat (en català el trobareu a l´editorial Quaderns Crema i en castellà a El Acantilado). Es tracta d´un volum en el qual l´escriptor austríac descriu catorze petites històries que, segons ell, han estat fonamentals dins la història de l´home. La caiguda de l'imperi d'Orient per part dels turcs, el descobriment de l'oceà Pacífic, la derrota de Napoleó, l'indult de Dostoievski poc abans de l'execució, el viatge de Lenin a Rússia el 1917... i la gestació d'El Messies de Haendel, entre d´altres, fins a arribar a un total de catorze miniatures històriques. Un llibre que hauria de ser d´obligada lectura a les escoles.

Pel que fa a Haendel, Zweig descriu com foren les setmanes de 1741 prèvies a l´estrena d´un dels oratoris més famosos i populars de la història de la música.

Si bé la idea de Haendel no era que la seva composició es relacionàs amb l´època nadalenca (tracta sobre tota la història de Jesús, no només del seu naixement), el fet és que El Messies ha esdevingut una obra obligada entorn de Nadal.

I si fa unes setmanes ja l´escoltàrem a Palma i Manacor (amb la Coral UIB com a cor central, altres corals illenques, solistes vocals i la Simfònica), avui els membres de l´Orfeó Ramon Llull, Musicantes de Mallorca, un cor format per cantaires individuals, quatre solistes vocals i un petit grup instrumental en el qual és destacable la intervenció d´Arnau Reynés a l´orgue, proposen una nova audició d´aquesta partitura universal. Irina Capriles dirigirà el concert que és el novè dels projectes participatius de l´Orfeó Ramon Llull.

La cita és a la Basílica de Sant Francesc de Palma (20h) i la taquilla es destinarà al fons creat per la restauració de la teulada de l´església.

Gregorià. Dues hores abans i al convent de Santa Clara de Palma, l´Schola Gregoriana de Mallorca, que dirigeix Sebastià Melià, intervindrà, cantant, a la missa, per després oferir un concert. L´esdeveniment està emmarat dins el cicle de Litúrgia Eucarística i Cant Coral, que enguany arriba a la quarta edició.

Compartir el artículo

stats