Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Prèvia

Va d´estrenes

Demà vespre la Jove Orquestra Illes Balears, que dirigeix Joan Barceló i coordina Joan Laínez, presenta al Convent de Sant Agustí de Felanitx (18h) un concert, el programa del qual està ple de curiositats.

L´obertura de l´òpera de Don Giovanni de Mozart serà el preludi d´altres composicions, cada una de les quals té alguna cosa que la fa nova i interessant. Per començar la curiositat que representa passar l´orquestració d´un quartet de corda de Haydn (l´Opus 50 número 4 del seu catàleg) a orquestra gran, cosa que ha fet, a través d´un programa d´ordinador, el professor de la UIB Antoni Tudirí. Així que com a primera curiositat de la sessió que comentam tendrem la de poder escoltar en format simfònic una obra del classicisme vienès escrita inicialment per un quartet de corda.

Però la cosa curiosa no acaba aquí, sinó que continua a través de dues estrenes simfònico/corals en les quals hi participaran la Coral de Felanitx i la Coral del seu Conservatori, el Cor Ciutat de Mallorca i la Coral de Ses Salines. Es tracta d´una Missa Brevis a la qual el compositor, Víctor Ferragut, ha posat el nom de Rara Avis i un Gloria d´Antoni Mayrata.

La proposta té a més un valor afegit i és el de comptar amb els compositors pet tal d´explicar com ha estat la gènesi de cada una de les obres. Sabrem com funciona aquest programa informàtic que permet, entre altres coses, traspassar música d´un format a un altre, coneixerem què ha portat a Ferragut i Mayrata a escriure aquestes partitures de música religiosa, pensades per a cor a tres veus (soprano, contralt i baríton) i no a quatre, pel fet que, actualment i arreu del món, hi ha una certa crisi de veus masculines.

Joan Laínez és qui descriu aquestes dues partitures noves: "El Gloria de Mayrata, com quasi tota la seva obra anterior, s´aproxima a l´estil de música cinematogràfica, en certa manera demana imatges, en canvi la Missa Brevis de Víctor Ferragut té un caire més intimista, amb efectes vocals que, a mesura que treballes la partitura notes que el que fan és facilitar la seva interpretació". Només amb dos anys de vida, la Jove Orquestra porta ja un bon grapat de concerts (entre ells l´exitosa Mass of the Children de John Rutter i Eternal Light: A Requiem de Howard Goodall) i acaba de signar un conveni amb la Fundació Daniel & Nina Carasso per tal d´incentivar la música entre els joves.

Compartir el artículo

stats