Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

BWV11 i BWV249

Normalment la catalogació de les obres d´un compositor té un component cronològic i tot i que hi ha excepcions la notació es fa posant la paraula llatina opus després del títol de l´obra i abans del número que aquesta obra representa. Així, per exemple, una de les obres de Chopin s´anomena d´aquesta manera: Gran Vals brillant Opus 18.

Entre les excepcions a la normativa general, la més emblemàtica és la que s´utilitza per catalogar les obres de Johann Sebastian Bach. En aquest cas les lletres BWV substitueixen la paraula opus. BWV són les sigles corresponents a Bach Werke Verzeichnis ("Catàleg de les obres de Bach"). A més, l´ordre d´aquesta catalogació no segueix un criteri cronològic, sinó temàtic; començant per les cantates, oratoris i totes les obres vocals, seguint per les instrumentals i acabant per aquelles partitures trobades després de 1950, data en la qual el musicòleg Wolfgang Schmieder donà per acabada la llista. De totes maneres fa vint-i-set anys es va fer una revisió que és la que avui es considera definitiva.

Dins aquesta catalogació, les dues obres que porten el nombre BWV 11 i BWV 249 s´interpretaran anit a l´Auditòrium de Palma (20.30 hores) dins el BachCycle, que dirigeix artísticament Pere Bonet, bachià convençut com pocs. Les dues obres, més que cantates són dos oratoris, el primer dedicat a la festa de l´Ascenció i el segon al dia de Pasqua.

Utilitzant les quatre tessitures vocals com a solistes (soprano, contralt, tenor i baríton / baix), Bach construeix dues obres mestres del gènere, a partir de textos agafats de l´Evangeli a més d´altres escrits per Christian Friedrich Henrici ´Picander´, un dels seus llibretistes recurrents. Àries, recitatius, duos, corals i moments instrumentals es succeeixen sense donar treva a la bellesa i a l´espiritualitat ben entesa. I és que Bach és molt Bach, en ell tot traspua Déu.

En el concert d´avui, els intèrprets seran Maïlys de Villoutreys, Mélodie Ruvio, Vincent Lievre-Picard, Benoît Arnould, Coral Universitat Illes Balears i BACHrroc Ensemble, tots sota la direcció de Joan Company.

Compartir el artículo

stats