Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Llull a Bellver

Els viatges de Ramon Llull pel Mediterrani seran objecte d´una proposta musical que presenta anit a Bellver (21.30h) la Capella de Ministrers, un grup de Música Antiga liderat per Carles Magraner. Segons consta en l´escrit elaborat pel mateix grup i que serveix de presentació al projecte, "les referències musicals en els escrits de Llull són breus", i segueix més endavant: "És a L´Arbre de la Ciència" on Llull imagina catorze arbres del saber i un dels quals, l´Arbre Humanal, té una fulla que és la música".

Seguint aquest mateix escrit que explica aquest espectacle que tot just fa tres dies oferiren al Castell del Papa Lluna, sabem que a la Doctrina Pueril Llull escriu que "Música es art per la qual havem doctrina a cantar e sonar esturments dretament, e tost e espau, alsant e baxant e agual los punts e les veus en tal manera que sien concordants diverses veus e sons".

Així, doncs, amb aquest títol prometedor de Ramon Llull: Crònica d´un viatge musical pel Mediterrani Medieval, ens trobarem anit amb músiques religioses ("los clergues qui canten en l´esgleya per loar Deu") i profanes ("los comensaments d´esta art son los juglás, qui canten e sonen esturments denant los princeps per vanitat mundana") que sonaven a l´època del gran intel·lectual mallorquí i interpretades a l´estil del seu temps. I és que Magraner i el seu grup han destacat sempre pel que fa a la recerca del so purista. Pretenen ser fidels a la manera de fer la música segons el moment en el qual fou escrita. Per això cerquen per arxius, tresquen per monestirs i biblioteques, construeixen instruments... convertint la Capella de Ministrers en un referent en el seu camp.

No és la primera vegada que la formació valenciana treballa sobre un personatge illenc. Ja fa temps que incorporaren en el seu ampli repertori obres d´un altre mallorquí, Antoni Lliteres, amb la música del qual ompliren els Jardins de Sa Torre Cega de Cala Rajada d´òpera barroca. Precisament en el nombrós catàleg d´enregistraments de la Capella de Ministrers hi trobam dos títols del músic artanenc del segle XVIII, un és Los Elementos i l´altre Júpiter i Danae, aquest darrer editat pel segell mallorquí Blau.

Compartir el artículo

stats