Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Pitàgores a les Olimpíades

D'ençà que l'any 2000, que fou l'Any Mundial de les Matemàtiques, la UNESCO declarà que hi havia d'haver un dia específic i anual per aquesta disciplina a les escoles, cada 12 de maig molts de centres escolars proposen activitats entorn de l'assignatura dels nombres. Avui, doncs, és el Dia Escolar de les Matemàtiques.

Cada any es pranteja un tema sobre el qual professors i alumnes poden debatre. Així temes d'anys anteriors han estat Els poliedres, Les Matemàtiques d'Alícia i Gulliver, Matemàtiques i Música o Mirar l'Art amb ulls matemàtics, per citar alguns exemples. Enguany, el tema elegit és Matemàtiques i Esport i segur que molts professionals aprofitaran les aules per fer calcular als joves el volum d'una pilota de bàsquet o les dimensions d'un camp de futbol o fins i tot l'àrea del sector circular sobre el qual es fa el tir de martell. Geometria i aritmètica juntes.

I si sortim de l'aula? Fora de les escoles. Com és la relació entre les matemàtiques i l'esport? Doncs intensa, sens dubte. Anem a veure.

Només el fet de comptar els gols o els punts a favor o en contra ja és fer matemàtiques, com ho és col·locar els equips o esportistes en un rànquing.

Els pronòstics previs a un partit, és fer càlcul de probabilitats. Com també és emprar estadística fer una quiniela, que a més utilitza un dels grans símbols matemàtics, la lletra x.

En un reportatge periodístic de fa uns anys sobre les estratègies que seguia Pep Guardiola quan era entrenador del Barça, l'autor (periodista esportiu de prestigi) titulava l'escrit: "Pitàgores en el camp nou". I basava l'enginyós titular amb les maneres en les quals es situaven els jugadors sobre la gespa formant triangles. Matemàtiques i periodisme. De fet aquest fou el tema del Dia escolar de les Matemàtiques de l'any 2010.

Tal vegada però valdria la pena dedicar un any el tema d'un dia com avui a Matemàtiques i periodisme esportiu. Seria interessant estudiar el sentit d'algunes expressions com "tal equip està matemàticament salvat" o "l'esfèric a tocat l'esquadra".

Per acabar, segur que a molts indrets escolars es plantejaran avui problemes de la vida quotidiana que tenen que veure amb les matemàtiques. Bona feina. Però encara queda una pregunta per resoldre: en la vida real, al carrer, com podem fer que aquesta ciència es vegi menys allunyada de la realitat?

Per cert, durant l'època de Pitàgores (si és que va existir realment), ja es realitzaven els Jocs Olímpics.

Compartir el artículo

stats