Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Prèvia

Un oratori que no ho és

Al diccionari Alcover-Moll hem d´anar fins a la cinquena accepció del mot "oratori" per trobar la seva definició relativa a la música; i diu així: "Composició dramàtica i musical sobre assumpte religiós, que avui s´executa sense acció escènica; cast. oratorio".

En efecte, pel que fa a la música, un oratori és una forma en la qual es conten i es canten fets, normalment de temàtica bíblica, sense escenificació. Ens pot servir bé com a exemple d´oratori el Messies de Haendel que ahir es presentà a Palma. A diferència d´una cantata, un oratori sol ser més llarg i sol incloure, a més de les àries, duets i cors, alguns recitatius, amb textos quasi literals de l´Antic i Nou Testament.

Si ens atenem a aquestes definicions, l´Oratori de Nadal de Bach no és ben bé un oratori, ja que consta de diferents cantates, cada una d´elles pensada per ser interpretada una festa nadalenca diferent. Ara bé, com que la música no és matemàtica (o sí) ens podem permetre la llicència de qualificar d´oratori aquest conjunt de sis peces, ja que en sí formen un tot cíclic. De fet Bach les agrupà en un plec únic que porta el BWV 248 del seu catàleg i que ell mateix titulà Oratori, que al llarg del Sant Nadal va ser interpretat a les dues esglésies principals de Leipzig. Parlam de finals de l´any 1734 (el dia de Nadal es cantà la primera cantata) i principis de 1735 (el dia dels Reis s´interpretà la darrera).

Les sis peces, inicialment independents, segueixen una narració única i quasi cronològica, començant amb naixement i acabant amb l´adoració dels tres mags. L´obra completa té una durada d´unes des hores i mitja, però donada la seva estructura sovint no es presenta sencera sinó que els intèrprets en trien algunes parts. És el cas d´Studium Aureum (cor i orquestra) que anit proposa com a tercer concert de la present temporada la interpretació de les cantates I (naixement) i III (adoració dels pastors) a l´auditori del Conservatori (20:30 hores) i amb Marcela Inguanzo, Frédéric Sizaret, Antonio Aragón i Xavier Mendoza com a solistes vocals. Tots dirigits per Carles Ponsetí.

Compartir el artículo

stats