Blog 
Mirades a Ciutat / Los límites de la tierra
RSS - Blog de M Angel

El autor

Blog Mirades a Ciutat / Los límites de la tierra - M Angel

M Angel

Com un viatger, que de sobte es reconeix en una fotografia. // A los lejos unos árboles, y el tiempo que bordea la realidad, y la moldea, y la envilece y exalta, y la construye.

Sobre este blog de Mallorca

Desde muy temprano las calles de Ciutat buscan un interlocutor, o un gesto que sea premonición de algún conocimiento. // La tierra, con la que se produce este intercambio en el que hay que ser consciente de los límites.


Archivo

 • 12
  Agosto
  2015

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Història reflexió

  La història, segons Herta Müller

  Mir el seu retrat, els ulls inquisitius, a la recerca d'alguna explicació necessària per a poder viure dignament, però també esporuguits, la mà esquerra ossuda, un retrat que mereix ser observat atentament perquè ens revela quelcom important sobre la persona. És Herta Müller, que en una altra fotografia feta des d'en terra apareix asseguda, més alegre, una cama damunt l'altra, els braços plegats, la mà esquerra i el rellotge de polsera a la vista, i, amunt de tot, la cara amb un mig somriure que complementa el posat seriós del retrat. Els escriptors alemanys, i en general els centreeuropeus, sembla que ens comuniquen, als ciutadans del sud, una concentració intel·lectual que aquí és més aviat escassa: Herta Müller, que és escriptora, diu que no ha llegit mai literatura, que sempre ha volgut sebre com funciona la vida. Va viure a Romania, i des de 1987 a Berlín. Remarca la importància de les vivències personals, que sempre són oblidades en la història. Però en son la base: "Saps que depens de la teva vida, també de la teva biografia, que hi ha fets que no es poden canviar, que existeixen i que existien abans del teu naixement. Te'ls posen davant i creixen en el teu enteniment i tu no hi pots fer res. Per exemple, mon pare estava en les SS, jo no puc fer res de res; és una realitat que ja existia abans de néixer jo". En un viatge a Berlín em vaig adonar de la reflexió tan exigent que s'ha fet a Alemanya sobre el seu passat immediat. El reconeixement de la història d'un país, posar-se d'acord en allò que ha de ser comprès per a poder ser lliures. L'objectivitat com a intenció no és fàcil de trobar: la mentida història és una actitud molt comuna, diu Herta Müller. I aleshores pens en l'exaltació històrica a què per aquí estam tan acostumats.

   

  Motiu: Entrevista de Cecilia Dreymüller a Herta Müller. Fotografies de Daniel Mihailescu (retrat) i de Arno Burgi. Babelia, 8/8/2015   

   

  Denunciar
  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook