Passeig de ronda

Un cràter a Monti-sion

Vicens Mut i Armengol.

Vicens Mut i Armengol.

Pere Estelrich i Massutí

Pere Estelrich i Massutí

1 Fa uns quatre mil milions d’anys que, arran d’un impacte, es va fer un cràter a la zona sud de la Lluna. No és dels més grans però així mateix té setanta vuit quilòmetres de diàmetre i prop de quatre de profunditat. El seu nom és Mutus, cràter Mutus.

2 Vicens Mut i Armengol va néixer a Palma el 1614 i, entre altres coses, fou historiador, doctor en dret, científic i membre de la Companyia de Jesús, ara bé, professà com a jesuïta i al poc temps abandonà l’orde. El també militar fou l’autor d’una “Historia del Reyno de Mallorca”, publicada el 1650 i uns estudis que desmuntaren teories supersticioses sobre els cometes i feu seva la figura de Galileu, a qui va contribuir a donar a conèixer per aquests indrets nostres.

3 Ara que a l’orde dels S. J. també s’ha produït un impacte (i no d’un meteorit, o sí), és bo recordar que fa quatre-cents anys tingué entre els seus membres un personatge mallorquí que ha donat nom a un cràter lunar, ja que el nom de Mutus és en honor a l’il·lustre i il·lustrat personatge.

Suscríbete para seguir leyendo