Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

DISCOGRAFIA

Un disc de cine

La música de les pel·lícules de Berlanga ens conta l’evolució del seu cinema

Portada disc Berlanga.

La realització d’aquest CD, com a pianista, m’ha suposat el retrobament amb les pel·lícules de Berlanga a través de la seua música. D’una banda ha sigut un procés intens i emocionant, pels llaços d’unió familiars i els records que tinc de la figura del meu oncle-avi Luis (encara que tots li dèiem oncle Luis). D’altra banda, ha representat un treball titànic de recerca, recopilació, adaptació i en nombrosos casos, de transcripció directa d’esta meravellosa música de les pel·lícules. Tasca difícil però molt gratificant, que no haguera sigut possible sense els materials i la inestimable ajuda de José Miguel Sanz, Bernardo Fuster, Enrique Algarra Martí, Chechu García-Berlanga, Isabel Latorre i l’Arxiu Reial i General de Navarra.

He posat tot el meu afecte i la meua pròpia visió i interpretació d’aquestes bandes sonores des de la meua pròpia adaptació al piano. Treballant-hi, m’he adonat que també la música d’aquestes pel·lícules ens conta l’evolució del cinema de Berlanga, i per tant , la nostra història: des de les dolces melodies d’Esa pareja feliz fins a les més modernes de París Tombuctú, passant per la música de caràcter més popular de La vaquilla o l’anecdòtica col·laboració de Piazzolla en La boutique. Tampoc es perd mai l’aspecte mediterrani del món berlanguià: el pasdoble de la ja esmentada La vaquilla i la dansa valenciana de la capçalera de Blasco Ibáñez ens recorden València i les seues bandes de música. Per afegir més emoció a este disc, hi he inclòs una obra inèdita del mestre Tokó, Pepe Martí Alegre, oncle matern de Berlanga, pianista i un important artista a la València de principis del segle XX.

Recorde amb especial afecte una vesprada que, sent jo xicotet (tindria 5 o 6 anys), era a casa dels meus iaios a l’Hotel Londres, i l’oncle Luis estava de visita. Jo estava dibuixant tranquil·lament, ell es va acostar a veure el que feia, i en la meua memòria es va quedar perfectament gravat el que em va dir: «Seràs un magnífic pintor». Ara, estimat oncle Luis, amb este CD, dibuixo amb les notes del meu piano la banda sonora de les teues pel·lícules.

Compartir el artículo

stats