Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Què és cultura

Què seria de nosaltres sense ell

Què seria de la nostra cultura sense els seus ulls trescadors, incansables, i la seva ment equilibrada i primmirada

Què seria de la nostra cultura sense els seus ulls trescadors, incansables, i la seva ment equilibrada i primmirada

Hi ha una sèrie de referents cabdals per a la comprensió d’allò que som. Qualcuns −tampoc no gaires− sense els qui no seríem allò que som, o fins i tot que volem ser-hi. Josep Massot i Muntaner n’és un. Perquè la primera proposta que m’ha vengut al cap és demanar-me: «què seria de nosaltres sense ell?». No m’agrada la resposta que penso; o sí, perquè per sort, és distòpica. El tenim encara ara dedicat en cos i ànima al seu particular −alhora que universal− ora et labora produint un fons d’estudis, d’anàlisi de propostes i recuperació de veus a tenir en compte que ens omple i, especialment, revitalitza la nostra cultura.

Hi trobareu qui recordi la seva vida d’entrega a l’estudi, ja com erudit reconegut, ja com a editor. Res de nou diré si em refereixo als seus diferents vessants de treball, malgrat que fàcilment agrupables. Tasca ingent, que al llibre d’homenatge promogut per la Universitat Jaume I de Castelló el llunyà any de 2004, omplia cinquanta de les seves més de cinc-centes pàgines amb «la seva imposant bibliografia», que de llavors ençà ha seguit creixent.

No hi ha àmbit de la llengua, la cultura i la societat del nostre entorn, entesa com aquella interrelació de vida, literatura, manifestació popular i religió −evidentment−, en què la paraula, l’estudi o la recuperació de figures primordials no pari esment al seu treball. Què seria de nosaltres, investigadors actuals o simples interessats en el fet cultural, sense la seva aportació cabdal. Què seria de la nostra cultura sense els seus ulls trescadors, incansables, i la seva ment equilibrada i primmirada.

Mirada que acompanya tants d’escrits propis o aliens que ben bé l’interessen i als que dóna ressò, fins i tot per a polemitzar-hi, si fa falta aclarir conceptes. Explicat en les seves paraules: «Penso que només amb un coneixement objectiu del passat i amb un desmuntament profund dels mites creats pels acòlits de la dictadura franquista podrem retrobar la nostra identitat i podrem cercar camins nous i vells per tirar endavant el carro del nostre poble, un poble que des de molts punts de vista està encara a mig fer», com diu al pròleg de Cultura i vida a Mallorca entre la guerra i la postguerra del 1978.

Per molts d’anys i bons per a la nostra cultura, molts d’esperits lluminosos i clarividents com el de Josep Massot i Muntaner.

Compartir el artículo

stats