Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

VINOTECA

Per iniciar-se en el món del vi

Una publicació ideal per aquelles persones que es volen acostar a tenir un primer coneixement sobre un món tan vast com és el del vi

Ferran Centelles. YOUTUBE

Aquest llibre recull consultes fetes al diari La Vanguardia a Ferran Centelles, sommelier. Conegut especialment per haver exercit aquest ofici al restaurant de Ferran Adrià a Cala Montjoi. Tot el que ha rodejat aquest restaurant té un aura d’un prestigi ben guanyat gràcies a la seva constant renovació i imaginació capdavantera en gastronomia. De ben jove, Ferran Centelles, va entrar a fer feina al restaurant i a partir d’allà ha desenvolupat tota una carrera professional que l’han fet un sommelier de referència amb àmplia experiència que ara té continuació amb la seva tasca a elBulliFoundation on dirigeix la part dedicada a begudes de l’enciclopèdia de la ciència gastronòmica que la fundació publica. És el representant a Espanya de la prestigiosa crítica gastronòmica anglesa Jancis Robinson. Escriptor, professor i jurat de diversos concursos de vi prestigiosos. Abans, ja havíem pogut gaudir amb el seu llibre ¿Qué vino con este pato? dedicat a aprofundir en els maridatges de plats i vi.

Es tracta d’una publicació ideal per aquelles persones que es volen acostar a tenir un primer coneixement sobre un món tan vast com és el del vi. L’enorme experiència de l’autor queda ben palesa al seleccionar temes claus que donen resposta a conceptes bàsics que ha ordenat per temes per facilitar la seva recerca entre les cent preguntes que formen el llibre. I escrit d’una manera àgil, directa i clara que fa agradable la lectura.

El vi ha passat de ser una beguda present a moltes cases dins aquelles botelles anomenades damajoana que acompanyava les menjades de manera habitual sense no massa pretensions a ser un fet cultural molt elaborat, complexa i del que ara en volem saber moltes coses: què és, com està fet, quin és el seu origen, quines varietats el composen, de quina regió és, quins processos s’han seguit en l’elaboració, quin paper juguen les botes, per què les botelles són de 75 ml, com distingir aromes i sabors, què és la criança d’un vi, com s’ha d’emmagatzemar, quan d’anys es pot guardar, i moltes més. Preguntes i preguntes que aquest llibre dona resposta. I ho fa d’una manera informada. Centelles s’ha preocupat per cercar tot un conjunt d’especialistes que l’assessoren perquè la resposta a la pregunta sigui el més exacte i senzilla possible. Entre ells, Ramon Estruch o Antonio Palacio dels qui hem pogut gaudir del seu magisteri a Mallorca. Remarcable la recomanació que fa de llibres des de Plini fins al seu amic David Seijas i molts d’altres pels que vulguin ampliar coneixences sobre el vi. Un llibre per gaudir amb més intensitat del vi.

Ferran Centelles.

Compartir el artículo

stats