Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

INFANTIL/JUVENIL

Varietat

Vos presentam un grapat de llibres il·lustrats, per a totes les edats

Varietat

Arnold Lobel és l’autor d’un altre àlbum clàssic rescatat –i molt bé, per cert– per Blackie Books. Abans, l’editorial ens ha permès conèixer (o retrobar) William Steig, Quentin Blake, Tomi Ungerer... Hem comentat els seus llibres en aquestes mateixes pàgines. Paga la pena. I és just elogiar la feina de l’editorial. Posa a l’abast dels nostres lectors menuts obres, àlbums il.lustrats proveïts de textos breus, que contribuiran sense cap mena de dubte al seu desenvolupament personal i al desplegament de la seva potencialitat lectora. No podem oblidar que llegir, i llegir bé (com escriure i escriure bé) són drets bàsics dels infants. Ho deia el gran Rodari, això. Llegir àlbums, contemplar les imatges, interpretar-les acompassades amb els breus textos que solen acompanyar-les, i rellegir-los una i cent vegades són les primeres passes cap a una vida de lector. És així com s’aferma la passió per la lectura.

Els ossos de l’aire, doncs, d’Arnold Lobel –personatge amb una interessant i no sempre fàcil vida-, és un àlbum imprescindible en la petita biblioteca dels nostres infants. Per què? Doncs, perquè no sempre cal fer la vida que els altres ens diuen que hem de fer ni l’hem de fer sempre com els altres ens diuen que cal fer-la. Aquest és un conte per a la llibertat. Per a la decisió. La traducció de Yannick García és de notable alt.

I és també un clàssic de la il.lustració Mitsumasa Anno, que ara recupera Kalandraka: Ocultos en el bosque. Mitsumasa Anno és també imprescindible. Alguns dels seus treballs ens deixen encara amb la boca badada d’admiració. En general, les seves obres són mudes. Hi domina la imatge, el dibuix, minuciós, primmirat, delicat, ric, lleuger, suggeridor. Gràcies a la proposta de Kalandraka hem remirat el nostre vell exemplar d’El viatge d’Anno, en l’dició ja potser introbable de 1979 (Joventut): una joia. També ho és aquest Ocultos en el bosque. En cada doble pàgina hi ha un tros de bosc dibuixat amb detall: fullam, branques, arbres, rius, troncs i roques que la molsa i els líquens cobreixen, qualque sender... I ocults en el dibuix del bosc (en els cimals dels arbres, entre les soques i les mates, en l’embolic espès del sotabosc) hi podrem cercar les figures de llops, ànneres, formigues, oques, caragols, tigres, esquirols, agrons, cigonyes, cares humanes... Els lectors infantils hauran de tenir paciència i hauran d’aprendre a mirar bé. Mitsumasa Anno: autor japonès de traç inoblidable.

La proposta de Combel amb Els volcans, de Patrícia Geis, és molt distinta, d’aquí que senyalem la varietat de productes en el títol de la nostra ressneya d’avui. És una lectura didàctica, Els volcans: una bona introducció a la coneixença dels volcans i de la seva activitat, formes, dinàmiques, efectes de les seves erupcions... Una entretinguda lliçó de geologia en format pop-up que particularment ens agrada pel disseny i els colors, no gens cridaners. Tal vegada el format pot enganar inicialment el lector: els textos són rigorosos i plens de continguts. Cal ser un bon lector per entendre’ls. Els haurem d’ajudar en la lectura. Agradarà als infants que s’apassionen per les Ciències Naturals, per l’Evolució de la Vida, pels fenomens físics que omplen d’expectatives el nostre petit planeta, el qual, com es diu al llibre, oculta en el seu interior un món bulliciós que es manifesta a través dels volcans.

Varietat

Varietat

Varietat

Varietat

Compartir el artículo

stats