Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Història recent

Refugis antiaeris a Palma

El llibre descriu l’evolució de la defensa passiva a l’illa, i l’autor en repassa la seva organització en l’àmbit local i insular

Refugis antiaeris a Palma

Refugis antiaeris a Palma Jordi Vidal

Dins la col·leció L’Arjau de l’editorial Lleonard Muntaner, i amb pròleg de Josep Massot i Muntaner, que ja havia estudiat els bombardeigs que patí Palma durant la Guerra Civil, Bartomeu Fiol publicà el 2019 aquesta interessant monografia sobre la construcció dels refugis antiaeris de Palma i la defensa passiva a Mallorca en el trist període de 1936-1939.

Bartomeu Fiol és enginyer de telecomunicacions i un apassionat del tema dels refugis antiaeris, una afició que el va dur a investigar durant més de vint anys els forats que apareixien ocasionalment durant les obres d’excavació realitzades als carrers de Palma.

El llibre comença amb un capítol dedicat a les previsions de defensa passiva de l’any 1935, quan es varen crear els primers comitès per protegir la població civil davant d’un possible bombardeig aeri. L’objectiu de la defensa passiva era intentar minimitzar els danys ocasionats, atès que era impossible impedir per complet els bombardeigs.

Un segon capítol descriu els primers mesos de la guerra a Mallorca, amb episodis com el desembarcament de Bayo a Porto Cristo, l’arribada de pilots italians o el paper de Ramón Franco.

A continuació el llibre descriu l’evolució de la defensa passiva a l’illa, i l’autor en repassa la seva organització en l’àmbit local i insular, qui prenia les decisions, com es podia finançar o simplement com instruir a la població civil al respecte, amb la publicació de fulletons. També s’explica el paper dels dirigents polítics i militars, no sempre d’acord en tot.

Tot seguit, el llibre enfoca el problema de les mesures de protecció a adoptar, amb els refugis antiaeris en primer lloc. Hi ha, doncs, una acurada descripció de com eren els refugis: entrades, dimensions, ventilació, excusat i protecció antigàs. S’exposen també altres mesures adoptades, com els serveis d’informació i alarma, els serveis antiincendis, les brigades de salvament de víctimes i els serveis sanitaris.

Un capítol important és també el referit a la protecció dels centres d’ensenyament i dels locals d’espectacles públics. Cal dir que els principals objectius per part dels atacants eren el port i els aeròdroms de Son Sant Joan i Son Bonet.

Bartomeu Fiol.

Bartomeu Fiol.

Tanquen el volum uns apèndixs amb el llistat de refugis públics construïts a Palma, una extensa col·lecció de plànols i fotografies de l’autor, una completa bibliografia i els agraïments.

Com explica l’autor a les seves conclusions, l’objectiu del llibre és donar a conèixer els refugis antiaeris de Palma, i estimular les autoritats municipals perquè intentin valorar i recuperar aquest patrimoni oblidat, obrint els refugis al públic com s’ha fet a tantes altres ciutats.

Compartir el artículo

stats