Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Relectura d’El simi nu

És, certament, aquesta una relectura (o lectura!) molt recomanable

Desmond Morris.

Els intents de posar l’espècie humana al seu lloc (és a dir, en el mon natural orgànic) han tingut un recorregut llarg, amb fites senyalades, entre les que excel·leixen Darwin i Desmond Morris, amb èxits editorials memorables. La primera edició de L’origen de les espècies es va exhaurir el mateix dia, i de El simi nu, el gran llibre de Morris, se n’arribaren a vendre vint i tres milions, es va traduir a vint i tres llengües i l’èxit fou tan gran que l’autor es va mudar a Malta, per defugir els gravosos imposts britànics!

L’assaig té un plantejament simple: analitzar la nostra espècie amb ulls de zoòleg (Morris era responsable de mamífers del zoo de Londres, havia publicat ja 16 llibres i presentat un exitós programa de natura a la BBC). Les rigoroses descripcions anatòmiques i fisiològiques, les interpretacions evolutives i adaptatives s’exposen amb un text brillant i eficaç. Un extens i detallat capítol dedicat al sexe va tenir, amb seguretat, alguna cosa a veure amb convertir l’obra en un best seller.

És, certament, una relectura (o lectura!) molt recomanable. El bessó del llibre no ha canviat (l’espècie és l’espècie), i és estimulant detectar els detalls que situen l’obra a l’època (1967). Morris considera probable que la humanitat no aconsegueixi arribar al segle XXI, per la probabilitat d’una guerra nuclear (la crisi dels míssils a Cuba era ben recent, la guerra freda ben vigent). No sols hi hem arribat, sinó que ho ha fet ell mateix, ara resident a Irlanda, amb 92 anys i 93 llibres editats.

Voldria afegir dos apunts. Morris insisteix en el risc demogràfic, que pot suposar el col·lapse de la natura i de la humanitat. Docs bé, quan va publicar el llibre, els humans erem menys de la meitat que avui. El segon és la confessió del zoòleg: estudiam l’enorme varietat de la vida animal per la seva bellesa. No de bades l’autor ha repartit la seva activitat intel·lectual entre la zoologia i l’art.

Morris tanca el llibre qualificant-lo de provocador, i que va triar el títol ben conscient que és un insult a l’espècie. No estic segur que el re-lector (o el lector) hi estigui d’acord.

Compartir el artículo

stats