Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Llavors

Tal vegada aquest Viatge al país dels arbres és producte d’una intuïció

Mar Benegas.

Le Clézio, ens diu la informació que ofereix l’editorial animallibres en la promoció del conte Viatge al país dels arbres, no podia pensar que qualque dia li seria concedit el premi Nobel de Literatura. El seu relat és de 1978, i ja ha plogut molt des d’aleshores. I fins i tot les pluges han canviat de règim per mor dels impactes no volguts de l’acció humana en el medi natural. Segurament el Le Clézio d’aquell any era sensible als primers advertiments que els conservacionistes escampaven en aquelts temps agitats del segle XX, de moviments socials nous i de preocupacions naixents. El conte de Le Clézio era una llavor per al conservacionisme.

Tal vegada aquest Viatge al país dels arbres és producte d’una intuició: per ventura no ho és tota la Literatura? I d’una sensibilitat ambiental precursora. Aquí tenim un nin i un bosc. I l’aprenentatge de la serenor i de la paciència, i del saber observar i escoltar, i del saber mirar. Cal saber ser-hi, al bosc. Hi passen moltes de coses, s’hi fan moltes accions, hi viuen moltes vides, diverses, cadascuna necessària en el seu lloc, per modest que sigui. Al bosc hi ha molts secrets per descobrir, i moltes relacions per comprendre. En silenci. A l’aguait. Amb humilitat. Denses il·lustracions d’Henri Galeron. Potent presentació amb tapa dura.

Jean Mari Gustave Le Clézio.

Jean Mari Gustave Le Clézio.

I part d’això és el que explica magistralment una proposta que nosaltres creiem aquí complementària a la de Jean-Marie Gustave Le Clézio. Una bellíssima proposta. Es tracta del llibre acordió titulat Una petita llavor, presentat per l’editorial akiara esplèndidament. Anem per parts: tenim uns versos senzills i entenedors d’una sinceritat sensible de Mar Benegas i unes il·lustracions igualment senzilles i entenedores de Neus Caamaño, essencialment tranquil·les i vives. I tenim una presentació intel·ligent elaborada pels dissenyadors del producte editorial, qualssevol siguin. Compte amb el paper, compte amb el color, compte amb la tipografia, compte, fins i tot, amb el codi de barres (se’ns diu). Tot el que teniu a les mans amb Una petita llavor és important. Com ho és qualsevol element del que hi apareix per explicar-nos que passa gràcies a la llavor, a la terra que l’acull, a les arrels que desenvolupa, a la pluja que aporta aigua, al sol que la fa créixer, a l’aucell que pren la lavor i la transporta... Comprendrem el cicle. Comprendrem que els cicles són essencials per a la Vida, que és repetició i sorpresa. Comprendrem que són cicles complexos i incerts, però d’una aparent regularitat i certesa. El maneig del llibre permet saber-ho.

Llavors

Llavors

Llavors

Llavors

Compartir el artículo

stats