Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Novel·la històrica

Un periode apassionant

La història d’una família que, arribada a Mallorca a finals del XVIII, pateix els esdeveniments succeïts entre 1793 i 1833

Gravat d’A. Orell.

Ominosa? Record la primera vegada que vaig cercar al diccionari el significat d’aquest adjectiu. Que te diguin que ominosa vol dir abominable ja t’indica que la dècada en qüestió no té res de bo, però per una explicable associació d’idees et condueix a una figura monstruosa de les neus. La recerca d’‘abominar’ et va acostant a l’objectiu final: odiar, detestar qualcú a qui consideres pervers i –en la pitjor accepció del terme– dolent t’apropa al sentiment d’odi que devien sentir els liberals del primer terç del segle XIX perseguits per un rei com Ferran VII. Es tracta d’una etapa d’intolerància que marcarà l’enfrontament que es perllongarà entre absolutistes i liberals.

Gravat d’A. Orell. ARxiu familiar

Gravat d’A. Orell. ARxiu familiar

María Paz Ordinas Montojo emmarca en aquesta època la història d’una família que, arribada a Mallorca a finals del XVIII, pateix els esdeveniments succeïts entre 1793 i 1833. A partir de la troballa d’unes cartes autèntiques de Concepción Martínez de Hervás, l’autora entrellaça les trames polítiques i amoroses entre personatges reals (de la família de Concepción, coneguda com Mariquita) i ficticis (com els Hurtado de Mendoza). Ben documentada a partir de fonts procedents, entre d’altres, de l’arxiu municipal de Palma, la novel·la ens introdueix en un període apassionant del que s’anomenà aleshores ‘la revolució liberal’, sense deixar de banda una acurada descripció de la vida quotidiana de les capes benestants de la ciutat de fa ara dos-cents anys.

El círculo prohibido

El círculo prohibido

Compartir el artículo

stats