Suscríbete

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dos premis

Dos llibres que no han pogut passar temps suficient en prestatgeries i mostradors de les llibreries

Dos premis

Que no ens passin per malla! Dos llibres que, per causa coneguda, no han pogut passar temps suficient en prestatgeries i mostradors de les llibreries. Compte, doncs. Tant de bo que aquesta brevíssima ressenya pugui atraure la vostra atenció! Diguem-ne els títols. Un: Expedició al Congo. Bwana Nyani, d’Alfred Sala (Edicions del Bullent). Dos: Coppelius, el creador d’autòmats, de Rosa Maria Colom (Bromera). Els dos llibres comparteixen un bon reclam. Són textos premiats. Alfred Sala presentà el seu original a la 39ª convocatòria del premi Enric Valor, i el jurat el premià. Rosa Maria Colom presentà el seu a la 24ª convocatòria del premi Fundació Bancaixa, i el jurat també reconegué la qualitat del seu treball. Els dos textos són molt diferents. Palesen la feliç diversitat que la literatura permet. Sala ha escrit un bon llibre d’aventures, de viatges. Colom, un bon relat a mig camí entre el fantàstic i l’inquietant. Cadascú ha treballat el seu text de forma distinta: Sala és dinàmic, Colom és pausada. Els dos textos són llegidors i els seus arguments enganxen. No es pot demanar cap altra cosa.

Expedició al Congo. Bwana Nyani evoca feliçment els relats clàssics africanistes i, mentre que suggereix safaris idealitzats en velles pel.lícules d’aventures africanes amb tòpics tan esperats com inevitables i gojosos, ens situa en un temps prou recent de trencament sociopolític protagonitzat per un conjunt de societats que pretenien, i encara pretenen, enganxar-se als ritmes de la modernitat. Aquí hi ha el Barça, la recerca documental actual en la natura, la violència, la guerra civil, la problemàtica del coltan i del furtivisme... Sala té i transmet un boníssim sentit de l’humor. Explica, mentre que els protagonistes viuen un seguit de peripècies sense descans, els inicis d’una relació sentimental entendridora, a més del desvetllament de les capacitats d’un al.lot desorientat que pot albirar, a la fi, una perspectiva positiva en l’horitzó. I dóna referents (lectures, cinema, fets). Sala sempre n’ofereix.

Dos premis

Dos premis

Coppelius, el cercador d’autòmats enllaça, diríem que des d’una intel.ligent ingenuïtat, amb les narracions d’intriga de la millor literatura britànica de misteri (Collins, Dickens, Chesterton, Christie...), però, sense truculències repulsives. Colom és una mestra en la creació d’atmosferes difoses i d’inquietuds. Aquest seu nou llibre és un llibre de secrets, de connexions, de confessions. Hi ha una escriptora, una dona estranya... Potser ella tendrà la clau del misteri, el bessó de la història... També hi ha humor, més subtil. I molts de referents, perquè, sovint, les fantasies de la bona literatura actual s’afermen en antecessors notables: Sherlock Holmes, el moix de Cheshire, Jekyll i Hide, la casa Usher, Hoffmann, un vell i valuosíssim violí d’autor... Com en tants de relats de misteri, el lector segueix pistes falses i ha de triar entre alguns possibles finals.

Excel.lent!

Dos premis

Dos premis

Compartir el artículo

stats