Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Passeig de Ronda

Efemèrides

Cesar Franck.

Franck

Durant aquest mes de novembre i a l’espera de la gran efemèride musical de l’any, la del naixement de Beethoven, també ens trobam amb alguns compositors que, bé sia pel naixement o la mort, complirien un nombre rodó d’anys. Podem començar pel belga, nacionalitzat francès, Cesar Franck, el gran organista, famós en el seu temps per les improvisacions i que morí mesos després d’haver sofert un accident quan anava en un taxi de l’època. Franck és autor de dues obres del repertori habitual: La gran Simfonia en re menor i la Sonata per a violí i piano. També és el compositor que escriví una petita joia del cant: Panis angelicus, que han cantat tots els grans solistes vocals. Franck morí el 8 de novembre de 1890, ara ha fet 130 anys.

Gorecki

El passat 12 novembre es cumpliren deu anys de la mort d’Henryk Górecki, el compositor polonès, un dels grans noms de la música de la segona meitat del segle XX. Si bé va encetar una prometedora carrera com a compositor de línies d’avantguarda, l’èxit de públic i comercial li va venir quan es va passar al minimalisme.

Hindemith

I de les morts passam a un naixement, el de Paul Hindemith, el qual va néixer el 16 novembre de 1895 i un dels grans de la generació sorgida entre les dues guerres mundials del segle passat. D’ell és sempre recomanable l’òpera Mathis der maler (Maties el pintor).

Compartir el artículo

stats