Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

A Calcular!

A Calcular!

Sovint els matemàtics han considerat Pascal com l’inventor de la primera màquina de calcular i fer operacions bàsiques com sumar i poc més. Doncs no, no fou Pascal el primer calculador tecnològic.

Vos heu demanat mai si els romans, que empraven una numeració molt dificultosa a l’hora de calcular, coneixien el nombre “0”?

Com ha canviat el càlcul des de l’era analògica a la digital? De fet, ha canviat la manera de calcular al llarg del temps

Sabeu què és un astrolabi? Sabeu com funciona?

Des de sempre, les matemàtiques constitueixen la base fonamental en la qual es construeix la vida i dins les matemàtiques, el fet de calcular és un dels instruments més importants i emprats a l’hora de resoldre problemes que els científics es plategen.

Podem dir que tot el que ens envolta ha estat, en major o menor proporció, sotmès a càlcul; d’aquí la seva rellevància en les nostres vides. Des de les ratlles a la sorra o els còdols de l’antiguitat als actuals ordinadors, les eines que ens ajuden a calcular no han deixat d’avançar, tornant-se cada vegada més útils i complexes. Però realment coneixem l’extensa varietat de dispositius que han estat construïts per calcular al llarg de la història?

El present llibre ofereix al lector un fascinant recorregut a través de l’univers matemàtic i els seus autors més cèlebres, per endinsar-nos, concretament, en el món del càlcul, la història no està exempta d’aventures i curiositats. Al llarg de les seves pàgines es revelen, amb detall, interessants incògnites i reptes computacionals que concerneixen a l’aficionat i al l’expert, com ara quins van ser els instruments pioners en el món del càlcul; com Ptolomeu va calcular les primeres taules trigonomètriques; de quina manera s’interpreta l’algoritme per realitzar el càlcul de la data de Pasqua de la religió cristiana; en què consisteix l’anell equinoccial; què és la tauleta salamis; què té de particular el llenguatge de comptabilitat peruà “quipu” ... En definitiva, un cabal d’interrogants que estimulen el nostre pensament i ens permeten arribar a una òptica panoràmica de la història del càlcul matemàtic.

A Calcular!

A Calcular!

Compartir el artículo

stats